Hagyomány

2022.02.16. 11:37

Kulturális központ is az Almási Szalon

Az utóbbi években heves érdeklődés kísérte, hogy pontosan milyen felújítási és építési munkálatok zajlanak a köznyelv által csak Almási-házként emlegetett épületegyüttesnél. Ellátogattunk hát az Almási Szalonba, amely kulturális központként is kíván működni a jövőben.

Szabó Szabolcs

2022.02.14. Almási Szalon Rácalmás Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Rácalmás – 2019-ben vásároltuk meg az épületet az egyháztól. Nem volt éppen jó állapotban, és akkor a teljes körű felújítás mellett döntöttünk. Egyrészt érdemes kiemelni, hogy ez Rácalmás település egyik legrégebbi háza, másrészt hosszú éveken át kulturális-közösségi térként funkcionált. Volt itt katolikus párok számára kialakított közösségi tér, táncház, könyvtár, adománygyűjtő hely és diszkó is. E hagyományt szeretnénk továbbvinni. Így a következő hónapokban kéthetente fellépőket is kínálunk az ízes vacsora mellé. Az üzletvezető Hegedűs Attila, aki egy rutinos szakember, közel húsz esztendőn át dolgozott a Kiskohászban, a konyhafőnök a többszörösen, nemzetközi szinten is díjazott séf, Berczeli Ferenc – mondta el lapunknak a tulajdonos, Györe Anikó, kiemelve: – Egy kicsit tegyük idézőjelbe a „magyaros” jelzőt, mert a konyhánk a hazai értékek megőrzése mellett munkálkodik, mégis bízunk abban, hogy tud majd újat mutatni az értő közönségnek. 

Kulturális és gasztronómiai kalandokat is kínál vendégeinek az Almási Szalon Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő

– Mellettünk ott a rácalmási kúria, egy kiváló étterem, mi ebben az üzleti lehetőség? 

– Jogos a kérdés. Ha rövid távon gondolkozunk, akkor ebben nincs üzlet. Ám minket több szempont is vezérelt. Egyrészt, ha Rácalmás településen lesz egy átfogó és átgondolt turisztikai program, akkor már ennek a szalonnak abban helye van. Jó kapcsolatban állunk a szomszédos vállalkozókkal, és bízunk abban, hogy meg tudjuk mutatni Rác­almás értékeit: beszélhetünk itt az Ófaluról, a rácalmási Nagy-szigetről és számos más helyi nevezetességről is. Ezt akár fel lehet fűzni egy átfogó turisztikai programra is. Ha valaki ide akar jönni, az találhat itt szálláshelyet. Mi biztosítjuk a jó konyhát és a minőségi kulturális programot. 

 

Györe Anikó tulajdonos bízik Rácalmás turisztikai vonzerejében

– A közösségi oldalakon február 17-re hirdették meg a hivatalos nyitást. 

– Így van, ám már nyitva vagyunk. Büszkén mondhatom, hogy az utóbbi napokban telt házzal üzemeltünk, és a kulturális programjainkat is remekül fogadták a betérők. Számos biztatást kaptunk. A terveink szerint tavasszal megnyitjuk a szabadtéri színpadunkat is. Szeretnénk Rác­almás egyik kulturális bázisává válni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában