Digitália

2024.04.16. 06:00

Űrháborút játszik az Amerikai Űrerő Föld körüli pályán

Katonák tesztelik, képesek-e reagálni egy idegen állam fenyegetésére azzal, hogy két űrrepülőgépet küldenek a világűrbe.

MW

Forrás: Space Force

Fotó: John Ayre

Az Amerikai Űrerő két magáncéggel együttműködve élesben próbálja ki, miként tudnának reagálni egy, az orbitális térben megjelenő ellenfél fenyegetésére.

Az Űrerő, a US Space Force a hatodik független amerikai haderő. Feladata küldetések és műveletek elvégzése a gyorsan fejlődő területen.

A Victus Haze nevet kapott küldetés részeként az Űrerő 32 millió dolláros szerződést kötött a Rocket Labbal, és egy másik 30 millió dollár értékű szerződést a True Anomaly-val, hogy „reális fenyegetés-reagálási forgatókönyvet dolgozzanak ki az orbitális űrtartományban” – áll a haderő közleményében.

A Rocket Lab saját űrrepülőgépet épít és indít a cég Electron rakétájának felhasználásával, a True Anomaly pedig egy kisebb űrállomást gyárt parancsnoki és irányító központtal. A küldetés a hivatalos tervek szerint 2025-ben indul.

Mikor az űreszközök keringési pályára állnak, az Űrerő űrbéli fenyegetésnek tekinthető forgatókönyveket próbál végig. Ilyen lehet egy amerikai űrrepülőgép megsemmisítését célzó idegen műhold elhárítása.

„A kereskedelmi űripar innovációit akarjuk kiaknázni” – nyilatkozta Bryon McClain ezredes, az Űrerő programvezetője. „A Victus Haze valóságos, űrbéli körülmények között mutatja meg, hogy képesek vagyunk reagálni a felelőtlen viselkedésre a űrben.”

Megfigyelők emlékeztetnek az Űrerő borítóképünkön látható, hivatalos festményére, amely egy retrofuturisztikus csatát ábrázol az űrben. A kissé szokatlan műalkotáson amerikai űrrepülőgép éppen elfog egy „ellenfél” műholdat, hogy megakadályozza egy „barátságos” műhold kiiktatását. Olyan az egész, mintha az Űrerő közelgő csatára készülne, amely orbitális pályán zajlik majd.

A legújabb katonai haderőt 2019 decemberében hozták létre, hogy megvédje Amerika növekvő űrbeli érdekeit. Az Űrerő felelős az űrrepülések irányításáért, a pályán lévő objektumok nyomon követéséért, a globális helymeghatározó műholdak és különféle időjárási és kommunikációs műholdak karbantartásáért, valamint az űralapú képességek fejlesztésének előmozdításáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!