ünnepi előkészület

2019.03.06. 07:00

Hamvazószerdával megkezdődik a Nagyböjt

Ebben az évben a római katolikus naptár szerint 2019. március 6. napjára esik hamvazószerda, mely a nagyböjt kezdete. A nagyböjti idő célja húsvét ünneplésének előkészítése.

duol.hu

Fotó: archív

A nagyböjti idő hamvazószerdától a húsvétvasárnapot megelőző nagycsütörtök estéjéig (az esti szentmise megkezdéséig) tart. Hamvazószerdán a pap hamuval jelöli meg a hívők homlokát bűnbánatuk jeleként. Ez a szokás az őskeresztény hagyományból ered, amelyben a hívők a vezeklés részeként hamut szórtak a fejükre.

A Nagyböjt sajátos jellemzői és gyakorlatai:

A nagyböjt a keresztények számára bűnbánati időszak, amely alkalmat ad a lemondásra, a hitben való elmélyülésre és kiengesztelődésre, hogy méltóképpen felkészülhessenek Jézus Krisztus feltámadásának, a húsvétnak a megünneplésére. A Nagyböjt sajátos jellemzői és gyakorlatai közé tartozik a böjt: amely elsősorban – de nem kizárólagosan – ételböjtöt jelent; az irgalmasság: irgalmasság az adakozásban, és irgalmasság a megbocsátásban; az imádság. Mindezek hozzásegítik a hívőket a nagyböjti lelkület kialakításához, melynek jellemzői: a magunkba szállás, a bűnbánat, az életünk jobbítására való szándék. Ennek megfelelően a szent negyven nap megkülönböztetett idő a liturgiában: a miseruhák színe a komolyságot, elmélyülést, bűnbánatot jelző viola, a templomok díszítése visszafogott (pl. az oltár körül hiányoznak a virágcsokrok), az orgona hangszer legfeljebb az énekek alátámasztására szól. A nagyböjt első szakaszában kulcsfogalom a bűnbánat, míg a nagyböjt vége felé a liturgia egyre inkább a szenvedő Krisztus alakját láttatja.

A szentmisék időpontjai Dunaújvárosban:

Hamvazószerdán (március 6-án) a szentmisére nem reggel, hanem este 18:00 órakor kerül sor a dunaújvárosi Nagytemplomban.

A nagyböjti vasárnapok szentmiséit a hívők és az érdeklődők szombatonként este 18:00 órakor a Nagytemplomban, valamint vasárnaponként délelőtt 8:30-kor a Nagytemplomban és 10:30-kor az Óvárosban látogathatják.

A nagyböjti időszak alatt a dunaújvárosi hívők minden pénteken este 17:00 órai kezdettel a Nagytemplomban keresztúti ájtatosságot tartanak, mellyel a hívők felidézik Krisztus üdvösséghozó szenvedésének egyes mozzanatait (stációit).

Szombat esténként három alkalomból álló lelkigyakorlatot is látogathatnak a hívők és az érdeklődők a Főtemplomban: Március 9-én, 16-án és 23-án a szombat esti 18:00 órai szentmisék keretében Szabó Oszkár Dunaföldvár-Bölcske-Madocsa térségi plébános atya lelkigyakorlatos beszédeket tart, a szentmisék többi részében pedig gyóntatást végez.

Március 23-án – „Szent József, a boldogságos Szűz Mária jegyese” főünnepét követő – szombaton, az esti 18:00 órai szentmise keretében kerül sor az édesapák megáldására.

„Gyümölcsoltó Boldogasszony” főünnepe, azaz Jézus születésének hírüladása március 25-én (hétfőn) van, minden évben 9 hónappal megelőzve a karácsonyt.

A nagyböjti időt követő nagyheti és húsvéti időszak:

A nagyböjtöt követő nagyhét rendjéről – amely virágvasárnaptól (Jézus Krisztus Jeruzsálembe történő bevonulásának és szenvedésének vasárnapja) nagycsütörtökön (az utolsó vacsora emlékmiséje), nagypénteken (Krisztus szenvedésének és kereszthalálának napja) és nagyszombaton (Krisztus feltámadásának ünnepe) át húsvétvasárnapig tart – egy későbbi újságcikkben számol be a Dunaújvárosi Római Katolikus Plébánia. A nagyhetet az ugyancsak több héten át tartó húsvéti időszak követi, melynek központi eleme Krisztus feltámadásának ünneplése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!