Utazó

2007.10.03. 08:40

Mindent hazám javára

A mai kor emberének, fiataljainak különösen nagy szükségük van a példaképekre. Kell valaki, akire felnézhetünk, aki megmutatta, hogyan kell élni, vagy a távoli múltban hitet tett arról, hogyan kell szeretni a hazát, meghalni érte s szabadságáért. Ahogyan gróf Batthyány Lajos is tette.

PLT

Idén ünnepeljük ugyanis gróf Batthyány Lajos születésének 200. évfordulóját. Egy olyan emberét, akire méltán lehet büszke a haza és annak minden egyes megyéje is. Szinte alig akad olyan tájegysége az országnak, amelyhez ne köthetnénk hazánk első felelős miniszterelnökét. Akármelyik megye szülöttje valaki, könnyűszerrel talál olyan emlékhelyeket, amelyek méltó módon tisztelegnek a mártír sorsú miniszterelnök emléke előtt.

A Vas megyeiek két útvonalat is bejárhatnak, ha Batthyány nyomait keresik. Ha a szó szoros értelmében véve azokat a helyszíneket keresnék fel, amelyek őrzik a gróf lába nyomát, akkor hét településen nyolc helyszínre kell ellátogatniuk. Ikerváron a község központjában áll a Batthyány-kastély, amely Batthyány Lajos állandó lakóhelye volt. A kastélyt 1846 1847-ben építtette újjá. Az épület parkjának sarkában, de már közterületen áll Batthyány 1913. október 12-én leleplezett szobra. Az Ikervárhoz tartozó Péterfán a Batthyány által építtetett cukorgyár a nevezetesség, amely 1839 őszén kezdte meg működését.

Utunk következő állomása Sárvár lehet, Batthyányt képviselővé választották 1848. június 23-án és december 6-án, majd fogolyként is itt szállásolják el 1849. április 28-án. A Hegyfalun a Kossuth u. 2. alatt található Szentgyörgyi Horváth (Széchenyi)-kastély lehet emlékező utunk következő Vas megyei helyszíne. Batthyány Lajos itt esett le a lováról 1848. október 11-én, és e kastélyban ápolták október 19-ig.
A következő állomás a jánosházi vendégfogadó, itt szállásolták el a fogoly Batthyányt 1849. április 27-én, és másnap reggel itt próbálták kiszabadítani. Innen ellátogathatunk Celldömölkre is, Batthyányt ugyanis itt is képviselővé választották 1848. június 23-án. Celldömölk után Kőszegre vezethet utunk, a Kovács utca 584. sz. ház elé, amely ma  Munkácsy Mihály nevét viseli, itt szállásolták el a fogoly Batthyányt 1849. április 29-én. A szombathelyi vármegyeházán pedig Batthyány 1831 és 1847 között több alkalommal is részt vett és felszólalt Vas vármegye közgyűlésén.

Ha azonban inkább az őt megörökítő ábrázolásokat, a történelmi korának levegőjével átitatott emlékhelyeket szeretnénk látni Vas megyében, akkor más útvonalat is választhatunk.
Ikervár a Batthyány család legősibb fészke volt. A gróf 1831-től élt Ikerváron, a település egyik ékessége a mártír sorsú miniszterelnök egész alakos szobra, amely Bory Jenő keze munkáját dicséri. A helyi polgárok adományaiból elkészült emlékművet 1913. október 12-én leplezték le.

Szintén az egykori miniszterelnök szobrával találkozhatunk a megyei levéltár épületénél. A Gaál Tamás által elkészített műalkotás 2002-ben kapott itt helyet. A mártír miniszterelnök erőteljes, karakteresen megformált mellképét az ismert Barabás-festmény alapján alkotta meg a művész.

Az emlékhelyek felkeresésének következő állomása Kőszeg lehetne, ahol Batthyány emléktábláját 2007 áprilisában avatták fel. Tornay Endre András alkotását a Munkácsy Mihály utca 15. számú ház oldalán helyezték el. Utunknak kuriózuma a Batthyány Lajos-vándorkiállítás, valamint kísérő programjainak felkeresése. Az áprilisban útjára indított programsor egész Vas megyét bejárta, következő helyszíne október 15-től a szombathelyi megyeháza, ahol ünnepi közgyűlés keretében emlékeznek Batthyány Lajosra.

A vándortárlatnak különösen méltó helyszínt biztosít a körmendi Batthyány-Strattman-kastély. A kastély dísztermében állították fel A Batthyányak nemzetsége, gróf Batthyány Lajos Vas megyei emlékezete című kiállítást, amely végigtekint a család nemzedékein, akik az ország történelme szempontjából is kiemelkedő jelentőséggel bírtak. Az interaktív elemeket is felvonultató tárlatban mutatják be a család történetét, nevezetes személyiségeit.
A kiállítás fókuszában gróf Batthyány Lajos öltöztetett szobra áll, amely körül felsorakoztatták mindazokat a relikviákat, amelyek emlékét őrzik, s tevékenységének tanúi. A látogatók személyes emléktárgyakat is láthatnak itt. A kiállítás középpontjában Batthyány Lajos egy késői ábrázolása áll, fellelhető a miniszterelnök selyemdolmánya, házassági szerződése, de felesége gyászjelentése és halotti címere is. A tárlat szerves részét képzi Batthyány mellénye és jánosházi kiszabadítási kísérletének makettje is éppúgy, mint a Batthyány Lajos portréjával és jelmondatával díszített váza.

A látogatók a Batthyány-mintás herendi készletet is megcsodálhatják. Herenden ma is gyártják a miniszterelnökről elnevezett mintájú porcelánokat, amelyeken legyezőszerűen szétterülő, stilizált levélkék és apró virágok alkotta aranyozott motívumok láthatók. Ha már felkerestük a körmendi kastélyt, ne hagyjuk ki a Boldog Batthyány-Strattmann László relikviáiból berendezett tárlatot sem, hiszen a herceg-szemorvos a miniszterelnökhöz mérhető, kiemelkedő személyisége volt korának.

A vándortárlatot mindenütt programok kísérték, historikus játékok, vetélkedők, előadások, koszorúzások hozták közelebb, emelték példaértékűvé a mártírhalált halt első felelős miniszterelnök életútját, hirdették jelmondatát: "Mindent hazám javára, ami csekély erőmből kitelik."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!