Utazó

2007.07.10. 14:15

Gyógyvízből Afrikába

A Balatont a körülötte néhány éve kiépített kerékpárúton teljes egészében körbe lehet immár biciklizni, ám az ilyen hosszú utakra csak kevesen vállalkoznak. A kerékpáros turizmus azonban egyre népszerűbb, a kiválasztott "táborhelyekről" való barangolás kedvelt a vendégek körében.

PLT

A tópart nyugati városából, Keszthelyről kiindulva különösen széles kínálatból választhatnak a biciklisek. Kirándulóidőben érdemes például a szomszéd város, Hévíz felé venni az irányt. Ha a balatoni strandoláshoz nem kedvez az időjárás, a híres fürdőváros gyógytava a "turistaszomorító" hűvös-esős napokra is gyógyírt jelent. A kiépített kerékpárút Keszthely belvárosa és Hévíz déli határa között húzódik. Akik két kerékre szállnak, a sétálóutca északi részétől indulhatnak el a kerékpárúton. Már a starthelyen szembetalálják magukat a Helikon Kastélymúzeum parkjának főbejáratával. Az Európa-hírű intézmény megtekintését nehéz kihagyni, a múzeum a városban törzsvendégként megfordulók számára is képes mindig újdonságokat nyújtani egyrészt az időszakos tárlataival, de az állandó kiállítások rendszeres bővítése révén is.

A kastélyköröndön végighajtva hamarosan külterületre érkezik az ember. A város peremén szép fasor árnya alatt tekerhetünk, majd egészen különleges zöldturisztikai élményt jelent a Hévízi-tó véderdején át való megérkezés a fürdővárosba, ahol a kerékpárút egyenesen a Tófürdő déli bejáratához vezet.

Ugyancsak kirándulóidőben választhatunk hosszabb túraútvonalat sok látványossággal, Fenékpuszta felé indulva. Útba esik a város déli szabad strandja, ami a Balaton legnyugatibb pontján helyezkedik el, vadregényes környezete különösen kellemes érzéssel tölti el az embert, a partról érdekes nyíltvízi kilátásban lehet gyönyörködni. Majd továbbutazva az ember még közelebb kerülhet a természethez, ugyancsak kis kitérővel lehet ellátogatni a fenékpusztai madártáborba. Az ornitológiai megfigyelő állomáson szívesen látott vendég a turista, az érdeklődők kissé mélyebben is betekinthetnek a szárnyas állatok világába. 

Onnan pedig alig pár kilométert kell megtenni, hogy a jelenből sok évszázaddal korábbi eleink életére mutató régészeti tanúságok kerüljenek elénk. A negyedik században épült római erőd, ókeresztény bazilika maradványainak alapkontúrjain tekinthetünk a törté-nelmi régmúltba. A Fenék feliratú romos kastély rövidebb távlatot idéz meg, a környezet a Festetics család birtokának egyik központja volt. Ott működött az uradalmi lótenyészet és egy hajóépítő műhely is - utóbbinak nemrég emeltek emléktáblát a volt majorsági bejáratnál. A tábla a híres Phoenix gálya építésére emlékeztet, ami a Festetics-flotta teherszállító vitorlás hajója volt, idén éppen 210 esztendeje, hogy vízre bocsátották. 

A kerékpárúton eljuthatunk még a Kis-Balaton közelségébe. Az aszfaltcsík a Vönöczky Schenk Jakab Kutatóháznál azonban véget ér. Rövid távolságot megtehetünk még egy kavicsos úton, a vízgyűjtő terület és a Hévízi-tó kifolyását elvezető egyesített övcsatorna mentén. A kis folyam, a növényzet között csörgedező erek a vízi világ csodálatos látványát nyújtják. A belső utakat lezáró sorompókon túli háborítatlan természet látogatása viszont már csak külön engedéllyel lehetséges. 

Keszthelyről végül vehetjük az irányt úgy is, hogy közvetlenül a Balaton-parton maradva a települések fürdőhelyeivel, nevezetességeivel ismerkedjünk. A városi stran- don érdemes megtekinteni a fürdőélet történelmi miliőjét idézően épp az idei szezonra megújult Szigetfürdőt. Maradva még a nosztalgiázás mellett, a hajókikötőben található az idén nyolcvanéves Csobánc motoros hajó, a Balatoni Hajózási Zrt. nosztal-giaflottájának legrégibb darabja, ami öbölbeli vízi sétákat is kínál a vendégeknek. Gyenesdiáson, a község strandja mellett egy "Bringatanyára" érkezik az ember, ahol a pihenő mellett a járművek szervizellátása is megoldható. 

Vonyarcvashegy strandján különleges vízre szállási lehetőség kínálkozik: a vízisíelést is megpróbálhatják a vendégek. Továbbtekerve a kerékpárút a Szent Mihály-domb lábánál visz el, a helybeliek által hegynek nevezett tetőn áll Magyarország egyetlen halászkápolnája. Legendája szerint hajdan a téli Balatonon bajba jutott halászok emelték, megmenekülésük hálájaként. A Nyugat-Balaton legszebb panorámájában gyönyörködhetünk a balatongyöröki Szépkilátóhoz érve, ahol a Balaton híres-nevezetes hegyei karéjozzák a Keszthelyi-öböl északi partját. Onnan pedig szinte látótávolságban van már az oázison belüli sivatagként jellemezhető Afrika Múzeum, a maga egzotikus világával. A kerékpárosok ott akár tevegelve is utazhatnak egy kicsit - különleges pihenőként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!