Sziget

2008.08.17. 14:28

Partizándiszkó bikinifelsőben

<strong>Sziget 2008</strong> - Változatos és mozgalmas. Ez a két szó jellemezhetné a legjobban az idei Sziget Fesztivál arculatát. A változatosság nemcsak a programokra, de a résztvevők összetételére is értendő. Korántsem meglepő tehát, hogy nem csupán zalai kötődésű fellépővel találkozhattunk az embertömegben, hanem például olyan rédicsiekkel is, akik számára családi találkozási pont a Sziget.

Gyuricza Ferenc

A Sziget ma már nemcsak a koncertekről szól, de a budapesti éjszakai élet központjává és afféle státusszimbólummá vált. Amikor a főbb zenei színpadon bezárnak, az egy héten át kint lakók és a napijeggyel érkező látogatók elözönlik a hajnalig (vagy az extrémebb esetekben akár 24 órán át) nyitva tartó egyéb programhelyszíneket, ahol a különböző ízlések jegyében más és más zenére lehet ropni a táncot. Jönnek is folyamatosan az arcok, ki nappal, ki éjszaka, de a Szigetről készült fotókról elhíresült K-hídon folyamatosan hömpölyögnek befelé az emberek, akik között az összetartozás érzése mindennél erősebb.

Napközben a városban járva az a spanyol fiatal, aki hozzánk hasonlóan karszalagot hord a kezén, barátságosan int és mosolyog, pedig igen kicsi az esély arra, hogy bármikor is összefussunk még. Külföldiből pedig van bőven, legnagyobb számban talán a hollandok, a németek és az olaszok jöttek, de egyre több a kelet-európai - lett, litván, orosz, belorusz és ukrán is. Akik viszont egyértelműen elözönlötték a Szigetet, azok a franciák. Ez nemcsak a látogatókra, de a fellépőkre is értendő, az idehaza teljesen ismeretlen The Eths olyat zúzott, amire az ember szája is tátva maradt. A Sziget közössége tehát befogadó. Nemcsak az egyes színpadok hozzák össze az azonos érdeklődésűeket, de az esti szórakoztató programok is a különbözőeket. A délszláv partizándiszkó éppúgy megfér itt, mint az AC/DC ütemes hard-boogie zenéje.

Az Afrika-falu környékén a karib-tengeri szigetekről indult, s világhódító utat bejárt jamaikai reggae adja meg az alaphangulatot, a Party Arénában pedig világhírű D.J.-k tolják az ütemeket. A tolerancia jegyében még azt is elviseli a tömeg, hogy a karaoke-bárban egy önjelölt fazon a Groovehouse Hajnal című slágerét üvölti bele borzalmasan hamisan az éjszakába. Mindez a sokszínűség az olyan gyakorlott szigetelőnek is feltűnik, aki immár évek óta rendszeresen a fesztiválon tölt egy hetet, de igazán az csodálkozik, aki első alkalommal látogat el a rendezvényre.

- Zajos, de rendkívül érdekes a Sziget - mondta csütörtökön délután a Világzenei Színpad környékén nézelődő, amúgy Rédicsen élő Sánczi Ferenc, akit részben 15 éves Lilla lánya, részben barátnője beszélt rá, hogy többedmagával egy napra belekóstoljon a fesztiválhangulatba. - Összesen hatan vagyunk kint, a Franciaországban élő testvérem, annak lánya, az én lányom, illetve még két fiú, Tóth Máté Rédicsről és Nagy Balázs Gosztolából. Ők most valahol a Nagyszínpadnál tombolnak az első sorban, mert a Kispál és a Borz az egyik kedvencük.

- Este csatlakozik még hozzánk a barátnőm is - teszi hozzá Sánczi Ferenc. - Eddig a Fanfara Tirana koncertjét néztük meg, utána voltunk a Civil Szigeten, az Egészségügyi Minisztérium sátrában, majd egy vetélkedőn vettünk részt, ahol nyertem is valami apróságot. Egyelőre még ismerkedünk a kínálattal.

- A Szigeten az a jó, hogy rendkívül színes a tömeg, s itt mindenki önmagát adja - folytatta Lilla, aki második alkalommal vesz részt a fesztiválon. Több napot is kinéztünk magunknak, otthon volt is belőle egy kis vita, hogy melyiket válasszuk, a fiúk javasolták az Iron Maident és az R.E.M.-et is, aztán a Jamiroquai és a Kispál és a Borz koncertje miatt végül mégis a csütörtököt választottuk.

Sáncziék azt is elárulják, hogy a Sziget számukra azért is nagy kaland, mert itt jön össze a család. Ferenc Franciaországban élő húga, Katalin most érkezett haza 13 éves Alizée lányával, így a Sziget tulajdonképpen találkozópont is volt számukra.

Mint ahogy a fesztivál másokat is összehoz. Az éjszakában néhány lelkes ír fiatal dönt úgy, hogy megismerteti népe hagyományait a fesztivál látogatóival. Spontán örömzenéjükre egyre nagyobb tömeg gyűlik össze, a pattogó ritmusokra többen is táncra perdülnek.

- Karin vagyok Svédországból, a Sziget a legjobb európai fesztivál - mondja az a szőke lány, akit megszólítunk. - A fiúkkal néhány perce ismerkedtünk össze, de nagyon jó fejek, szerintem az egész éjszakát együtt fogjuk tölteni.

A fesztivál rockzenei színpadánál újabb ismerősbe botlunk. Wenczler Márk Lentiből érkezett, szintén egy napra. Mint mondja, busszal utazott fel, ő viszont kifejezetten a zenei programok miatt.

- A Sabaton együttes az egyik nagy kedvencem, őket akartam látni - mondja a középiskolás fiú. - Megnézem a Dalriadat is, más viszont nagyon nem érdekel, így a holnap délutáni busszal megyek is haza.

A Sziget zenei kínálatának egyetlen zalai közreműködője, Polgár Odett, illetve az Odett és a Go Girlz elnevezésű együttes is csütörtökön lépett fel, méghozzá Tereskova után az Open Vidám Zenei Színpadon. Nem éppen hálás feladat az övé, hiszen a Fábry-show-ban is bemutatkozott, s egy ország közönségét megbotránkoztató Tereskova kultikus hírű előadó, akinek műsorát telt házas érdeklődés kísérte. Odettnek tehát fel volt adva a lecke, ám nem vallott szégyent, hiszen a körülbelül hajnali negyed kettőkor kezdődő programjára is szépen gyűlt a közönség.

- Ez a második koncertem a Szigeten, s most már sokkal jobbak a feltételek - mondta még a koncertje előtt a fiatal énekesnő. - Hamarosan megjelenik a lemezem, ez a koncert már annak a promóciójához tartozik. A Sziget elég nagy publicitást biztosít, de barátok, ismerősök is ígérgették, hogy jönnek megnézni. Arra konkrétan nem számítok, hogy csak miattam jön ki valaki, de aki itt van a Szigeten és szeretne látni, az biztosan megjelenik a koncertemen.

Odett hozzátette, rajongóként is szívesen jár a fesztiválra, a Jamiroquai fantasztikus műsorát ő is megnézte, nagyon tetszett neki, illetve a hét végén mindennap kint lesz.

A Sziget társadalmi elfogadása ma sem egyértelmű. Míg egyre többen állnak ki mellette - mutatja ezt, hogy az említett Civil Szigeten olyan szervezetek és intézmények jelennek meg, mint az Európa Tanács, az Országgyűlés hivatala, a Vám- és Pénzügyőrség, az amerikai nagykövetség, az APEH, vagy a közös sátort állító három történelmi egyház, a katolikus, a református és az evangélikus. A Sziget-karszalagot viselőket mindemellett kedvezményekben részesítik, illetve ingyenesen fogadják a fővárosi múzeumokban és a vidámparkban is. A fesztivál közvetlen környékén azt is tapasztalni lehet viszont, hogy próbálják ellehetetleníti a rendezvényt.

Parkolóhely például szinte sehol, vagy ha mégis, iszonyúan drága. Az egyik nagy bevásárlóközpontnál, ahol a Sziget prognosztizálhatóan négyszázezer főt meghaladó közössége folyamatosan vásárol - óránként kétezer forintot kérnek a parkolásért. Amikor a biztonsági őrtől rákérdezünk, hogy erről tud-e számlát adni, morcos tekintet és egy foghegyről odavetett nem a válasz, illetve átad egy fénymásolt fecnit, amin az autó rendszáma és az érkezés időpontja szerepel, majd közli: az első négy óra ingyenes...

A magyar pénztárcának a fesztivál drága. Egy szelet pizza 500, egy cső főtt kukorica 300, egy amerikai hotdog 590 forint. Ez utóbbinak van speciális magyar változata is, ami kerek hatszáz forintba kerül. A borokat 100 és 250 forint között mérik, hat deci sör 390, a szénsavas üdítők fél literes palackja 350, decije 70 forint. A rostos üdítő és a jeges tea hasonló árban van, az ásványvíz viszont valamivel olcsóbb.

Inni pedig muszáj, mert a hét első fele kánikulában telt, igaz, a napközbeni 30 Celsius-fokot meghaladó meleg még mindig jobb, mintha eső áztatná a Szigetet. A kánikula sajátos divatot is teremtett a rendezvény hölgylátogatói körében. Napközben ugyanis egyre több olyan lány sétál a fesztivál területén, aki derékon felül mindössze egyetlen bikinifelsőt visel. Az aprócska ruhadarab szoknyához, hosszú- és rövidnadrághoz egyaránt hordható, de összefutottunk olyan fiatal lánnyal is, aki a két részes bikinihez gumicsizmát öltött. A fiúk egyszerűbben védekeznek a meleg ellen, náluk a felül semmi divatja a menő.

Relikviából is vásárolhatunk bőven, a Szigetnek immár évek óta saját emblémás pólói, topjai, pulóverei vannak, többféle mintázattal. A sima fesztiválpóló - ebből fogy a legtöbb - 3500 forintot kóstál, a női változat kicsivel több, a kapucnis-cipzáras-hosszú ujjú pedig majdnem duplája.

A fellépő zenekarok is hoznak magukkal mindenféle csecsebecsét - a mintás pólók ára 4400 forinttól akár tízezer forintot is meghaladóig terjedhet -, de a Presidents Of The United States Of America nevű zenekar, amelyik amúgy a Nagyszínpadon, de a legkorábbi idősávban, délután három órakor lépett fel, nem szégyellt hatezer forintot kérni egy sima CD-jéért. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!