Sportvilág

2014.06.27. 16:35

Foci vb 2014 - Egervári Sándor eddig "fogyaszthatónak" látja a vébét

Természetesen Egervári Sándor, a Dunaferr labdarúgócsapatának egykori szakvezetője – a 2000-es bajnoki aranyérem főképp az ő munkájának köszönhető – szintén figyelemmel kíséri a világbajnokság eseményeit.

Jankó Árpád

Annál is inkább, mivel 2010-től 2013 októberéig a felnőtt magyar válogatott szövetségi kapitányaként is dolgozott. Előtte pedig az U20-as válogatottunkkal világbajnoki bronzérmet szerzett. Nos, a dunaújvárosi szurkolók kedvelt szakvezetője komoly szaktudásán alapuló véleményével sokat mondhat a tisztelt olvasóknak.

– Mit szól az eddig látottakhoz? Nagy, főképp európai csapatok mondtak csődöt. Anglia, Olaszország, Portugália, Spanyolország pottyant ki az első felvonásban. Mi lehet ennek az oka?

– Főképp abban látom az okokat, hogy ezek az európai játékosok rendkívül hosszú szezonon vannak túl. Kifacsart állapotban jöttek a világbajnokságra. Ezek az európai játékosok nem voltak frissek. Az viszont meglepő, hogy ilyen nagy számban vallottak csődöt. A dél-amerikai játékosok sokkal frissebben, motiváltabban futballoztak.

Egervári Sándor többször visszatért már régi sikerei színhelyére, a Dunaújváros Stadionba (Fotó: DH-archív)

– Mit látott az eddigi játékból? Mondhatjuk-e, hogy az erő, a dinamizmus megfojtotta a technikát, a játék szépségét, talán azért, mert óriási a tét?

– Természetesen az erő, a dinamizmus nagyon fontos a mostani labdarúgásban is. De az nem törvényszerű, hogy megölje a játékot. Én az erő helyett inkább a robbanékonyságot emelném ki. Éppen ezért nagyon tetszett Mexikó, Chile, Kolumbia teljesítménye. Náluk a technika, a finesz, az őszinte játék is látható volt. Ha kellett, öt-hat emberrel is támadtak, ez technikai felkészültség nélkül nem megy. De egy ellenpélda az olaszok stílusa. Ők ugyanis lassították a játékot arra várva, hogy mikor hibázik az ellenfél.

– Lát-e abban komoly veszélyt, hogy sok a durva párharc. Egy-egy szögletrúgásnál birkózáshoz hasonló jelenetek játszódnak le a kapu előtt...

– Tudomásul kell venni valóban azt, hogy nagy a tét. De azt elmondhatom, hogy a világbajnokság egyúttal egy játékosbörze is, sokan szeretnék „eladni” magukat. Az átlagnál több durvaság, alattomosság nem jellemezte eddig a mérkőzéseket. Nagyon gyors a mostani futball, és kis területen minden pillanatban a labdaszerzés érdekében elkerülhetetlenek az ütközések. Egyébként a labdaszerzést nálunk is oktatni kell.

– Milyen tanulságokat tud levonni az eddigi mérkőzésekből? Természetesen a magyar futballra gondolok.

– Korai még összegzést készíteni. Az biztos, hogy nagyon jól felkészített játékosokat láttunk, akik őszinte támadó futballt produkáltak. Egy taktikai érdekességet azért megemlítenék. A hollandok eddig a 4-3-3-as felállásban játszottak, most viszont általában öt védővel álltak fel. Szinte kicsalogatták az ellenfelüket, és a megszerzett labdával a rendkívül gyors játékosaik támadhatták a másik kaput.

– Megkönnyítem a helyzetét: megelégszem azzal, hogy ha csak arra tippel, kik kerülnek be a négyesdöntőbe?

– Biztos, hogy lesz még a folytatásban meglepetés, de a brazil, argentín, a holland és a német válogatottat várom a négyesdöntőbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!