Sport

2011.05.19. 02:27

Londonért harcol

Dunaújváros - Nem kisebb cél, mint a londoni olimpiai szereplés (is) motiválja a Dunaferr SE újonnan igazolt kenusát, Sáfrán Mihályt. Az embernek legyenek nagy céljai, vallja ő.

Gallai Péter

- Idáig Kaposvárott szerepeltem, aztán több lehetőség közül végül Dunaújvárost választottam. Fiatalként sokat jártam ide versenyezni, félig Székesfehérvárott nőttem fel, ráadásul az itteni vezetőedzőt, Hubik Andrást is ismertem - kezdte a sportoló, aki, mielőtt végleg a kenu mellett döntött, úszott, öttusázott és kézilabdázott...

Majd így folytatta: - Aztán kölyökként Ligeti Laci bácsi ragadott el a kenusok közé, s mivel jöttek az eredmények, ott is maradtam. Eleinte sokat fürödtem , mire sikerült megszokni, miként is kell a hajót egyensúlyozni. A felnőttek között az első években egyesben próbálkoztam, aztán a testvéremmel egy hajóba térdeltünk, gondoltuk, párosban többre vihetjük. A szólóbéli ambíciókat ezért félretettem, technikailag is mást kíván ez. Aztán azt vettem észre: ifjú titánként a legendás Kolonics Györgyék ellen evezhetek, akinek olyan egyedi technikája volt, amit hiába akartak rengetegen utánozni, nem lehetett. Ő minden kenus előtt magasra tette a mércét, én is szeretnék hasonló eredményeket elérni.

Ugyanis az idősebbik Sáfrán nem titkolja: a londoni olimpia a fő célja. Igaz, ehhez sikerrel kell venni a hazai vb-válogatókat (az első péntektől Szegeden lesz), majd utána kivívni az ötkarikás szereplést.

- Tényleg magasan van az a bizonyos léc...

- Miért ne a legnagyobb álmot, versenyt célozza meg az ember? Evés közben jön meg az étvágy, szokták mondani. Európa-bajnokok már voltunk, a világbajnoki elsőség hiányzik még, és persze az olimpia. A kenusok idősebb korban érnek, tehát nekem még két ötkarikás szereplésem simán benne lehet a tarsolyban. Amikor eljön egy-egy holtpont, mit is keresek itt, akkor ezekre gondolva sikerül átlendülni rajtuk. Ki kell tűzni a legnagyobb célokat.

- A két mérnök közül ki a főnök a hajóban?


- Az edzések mellett a Műszaki Egyetemen biomérnökként végeztem, a testvérem pedig élelmiszeripari mérnök. Bármi történhet az emberrel, kell egy civil háttér is. Nem mondom, a kenuzás és a tanulás miatt nagyon húzós öt évem volt. Amúgy demokrácia van közöttünk, verseny előtt én beszélek, közben meg ő, mialatt hátul kormányzok.

- Mit vár a válogatótól?

- A szegedi tájékoztatón jókor jött a figyelmeztető pofon, amikor a Kozmann-Kiss páros mögött másodikak lettünk. Kozmann hosszabb kihagyás után tért vissza, de számítottam rá, hogy jók lesznek. Volt két hét, hogy kijavítsuk a hibákat. Szeretnénk egy technikailag tökéletes pályát menni, úgy érzem, azzal nyerhetünk. Azért vannak még mások is, akikre figyelnünk kell. Ott van rögtön házon belül a fiatal Vass-Devecseri duó, de a tavalyi világbajnoki induló Mike-Tóth kettőst sem szabad elfelejteni. Nagy a tét, van bőven rivális. Mivel az ötszáz méter kikerült az olimpiáról, mindenki az ezerre gyúr . A kétszázhoz talán kevés bennünk az őserő, de az ezret nekünk találták ki.

- Jut idő kedvtelésre?

- A fővárosban, a menyasszonyommal élek. Amikor van szabadidőm, olvasok vagy gitározok. Mindent hallgatok, amiben gitár van, legyen az Metallica vagy Santana. Igaz, a Himnuszban nincsen, de a dobogó tetején így is az a leggyönyörűbb...Amikor jön a holtpont, a komoly tervek segítenek átlendülni rajta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!