Rendőrségi

2012.01.23. 14:43

Bakonycsernyei gyilkosság: előzetesben a gyanúsítottak

Székesfehérvár - Január 13-án éjszaka, Bakonycsernyén betörtek egy idős asszonyhoz, akit olyan súlyosan bántalmaztak, hogy belehalt sérüléseibe. A rendőrség szombaton, Almásfüzitőn fogta el a bakonycsernyei gyilkosság két feltételezett elkövetőjét, akiket hétfőn előzetes letartóztatásba helyezett a Székesfehérvári Városi Bíróság.

Gábor Gina

Hétfőn délelőtt a nyomozási bíró meghallgatta mindkét gyanúsítottat, hogy előzetes letartóztatásukról döntsenek - tudta meg munkatársunk.

Németh-Kész Mónika megyei rendőrségi szóvivő kora délután közölte: a Székesfehérvári Városi Bíróság délelőtt előzetes letartóztatásba helyezte azt a 35 éves téti, fiktív lakcímmel rendelkező férfit, valamint volt élettársának 15 éves lányát, akiket a Fejér megyei nyomozók azzal gyanúsítanak, hogy január 13-án éjszaka betörtek a férfi 86 éves nagymamájához, akit olyan súlyosan bántalmaztak, hogy meghalt, majd miután értékeit magukhoz vették, elmenekültek a helyszínről. 

A Móri Rendőrkapitányság indított közigazgatási hatósági eljárást január 15-én, amikor az asszony házában rátaláltak holttestére. Mivel több gyanús körülmény is felmerült az eljárás során, ezért az ügyben január 18-án nyomozást rendelt el a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya.
A boncolás során megállapították, hogy az asszony testén égési sérülések voltak, valamint fejét nagy erejű tompa erőbehatás érte, ami halálához vezetett. 

A nyomozás során begyűjtött információk és adatok alapján a főkapitányság bűnügyi szakemberei arra a következtetésre jutottak, hogy az elkövető a tetőt megbontva jutott be a házba, majd miután bántalmazta a nénit, értékeit magához vette, és az ajtót kívülről kulccsal bezárva, eltávozott. 

A fentiek függvényében a nyomozók azt feltételezték, hogy a bűncselekményt egy helyismerettel rendelkező, a nénihez közel álló személy követte el. Így került látókörükbe a 86 éves asszony 35 éves, Győr közelében lakó unokája, akinek anyagi természetű vitája volt korábban nagymamájával. Mint később kiderült, az inkriminált időszakban a férfi társaságában tartózkodott volt élettársának 15 éves lánya is, akit eltűnés miatt körözött a Győri Rendőrkapitányság, mert elszökött a Győri Befogadó Otthonból, ahova átmeneti elhelyezésre került az ősszel. Felmerült a gyanú, hogy ő is részt vett a bűncselekmény elkövetésében. Így a férfi mellett - aki ellen a nyomozók körözést adtak ki - a lányt is keresni kezdték. 

Január 20-án olyan információ került a rendőrség birtokába, miszerint a két személy Almásfüzitőn tartózkodik. A Fejér megyei nyomozók így a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársainak a segítségével pénteken este egy almásfüzitői lakásban fogták el a 35 éves férfit és a 15 éves lányt. Előállításukat követően a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki őket nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntett elkövetése miatt.

A büntetett előéletű 35 éves férfit – aki korábban betöréses lopás, testi sértések, zaklatás, illetve ittas járművezetés miatt volt büntetve és jelenleg a Győri és a Móri Rendőrkapitányságon is folyamatban van vele szemben büntetőeljárás - , valamint a 15 éves lányt – aki rendszeresen kivonja magát az intézeti nevelés alól – a Fejér megyei nyomozók bűnügyi őrizetbe vették, és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat, amelyet ma rendelt el a Székesfehérvári Városi Bíróság.

Szombat - Elfogták a gyanúsítottakat

Mint arról korábban beszámoltunk: január 15-én, vasárnap bakonycsernyei lakásában holtan találtak egy 86 éves asszonyt. A körülmények vizsgálatánál több dolgot gyanúsnak talált a rendőrség a szemle során. A haláleset megnyugtató vizsgálata érdekében a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság elrendelte a nyomozást.

A település lakosságát nagyon megdöbbentette, mélyen megrázta a hír, hiszen az idős asszonyt mindenki szerette és tisztelte. A rendőrség a nyomozás érdekeire való tekintettel meglehetősen szűkszavúan nyilatkozott a tragikus esetről: január 18-án közleményben tudatta, hogy a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya emberölés bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomoz. Akkor arról tájékoztatták a sajtót, hogy a szakértők bevonásával megindított közigazgatási eljárás során nem lehetett egyértelműen kizárni, hogy az idős asszony bűncselekmény áldozata lett. Hozzátették: olyan gyanús körülményeket tártak  fel, amelyek tisztázását fontosnak tartja a hatóság.

A szóvivőtől szombaton megtudtuk: Almásfüzitőn elfogták a gyilkossággal alaposan gyanúsítható két embert: egy 35 éves, fiktív lakcímmel rendelkező férfit és társát, egy mindössze 15 esztendős, fiatalkorú lányt. Mindkettejüket rendőrségi őrizetbe vették, kihallgatták őket. A rendőrség újabb szemlét  tartott Bakonycsernyén, és ott, a bűncselekmény helyszínén is kihallgatta a feltételezett tetteseket.  Előzetes letartóztatásba helyezésük indítványozására előterjesztést tettek az ügyészség felé. Bírói meghallgatásukra hétfőn délelőtt kerül sor.

Más forrásokból egyébként lapunk úgy értesült, hogy az Almásfüzitőn elfogott gyanúsítottak egyike távolabbi rokonságban is állt az idős asszonnyal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!