Hirdetés

2024.01.05. 23:05

Nagyobb forgalmat és bevételt hozhat a kisboltoknak a visszaváltási rendszer

Nagyobb forgalmat és bevételt hozhat a kisboltoknak az új, európai uniós előírásoknak megfelelő kötelező visszaváltási rendszerhez való csatlakozás, amely átmeneti időszakkal indul hazánkban. Fél év múlva már csak olyan palackot hozhatnak forgalomba a gyártók, amely visszaváltható lesz.

A tejtermékek csomagolásának kivételével csaknem minden forgalomba hozott, 0,1 és 3 liter közötti űrtartalmú üveg, flakon, fém és műanyag italos palack folyamatosan visszaválthatóvá válik az év során – a visszaváltó hálózathoz csatlakozó úgynevezett REpontokon. 

Mi arra számítunk, hogy a korábbinál nagyobb forgalmat tudunk majd lebonyolítani ennek bevezetése után

– erősítette meg lapunknak Pahola Judit és Pahola Géza, a Pahola&Pahola Kft. két vezetője, akik Lepsényben és Polgárdiban vezetnek két CBA-Príma áruházat, de példájuk az ország bármely területén elérhető szakmai eredményeket is nagyszerűen szemlélteti. 

Nagyon fontos, hogy csak azokat a pet, alumínium és üveg italcsomagolásokat lehet majd visszaváltani, amiért a vásárló kifizette az 50 forintos visszaváltási díjat, és amin szerepel a visszaváltási logó. 

Ezek a palackok csak fokozatosan jelennek meg majd az üzletek polcain, mert a gyártók június 30-ig haladékot kaptak, addig hozhatnak forgalomba ugyanis olyan csomagolást, ami nem visszaváltható. Ezeket a régi palackok nem visszaválthatóak, ezeket a szelektívbe kell kidobni.

Már megkezdtük a felkészülést, néhány héten belül telepítik üzleteinkben a visszaváltó automatákat

– mondta Pahola Géza, a Pahola&Pahola Kft. egyik vezetője. 

Teljesen pozitívan állunk a változásokhoz, ugyanis ettől függetlenül is igyekszünk a vállalkozásainkat környezettudatos módon vezetni és működtetni, valóban érezzük ennek a fontosságát, de úgy gondolom, hogy üzletileg is komoly vonzerőt jelent majd a vásárlók számára, hogy nálunk elérhető ez a szolgáltatás

– tette hozzá. Szerinte, mivel mindkét településen csak náluk lesz elérhető ez a szolgáltatás, ez komoly „vevőmágnesként” is működhet majd.

Az üvegek visszaváltásának és újrahasznosításának régi hagyománya az elmúlt évtizedekben, sajnos, minimális szintre süllyedt vissza. Ezt igyekszik ellensúlyozni az új hazai jogszabály. 

A jövőre, fokozatosan induló új rendszerben ugyanis a vásárlók minden visszavitt italos csomagolásért visszakapják a vásárláskor megfizetett ötven forintos visszaváltási díjat, ami a környezetvédelmi megfontolásoknál is erőteljesebb ösztönzést jelenthet a számukra. 

A visszaváltási díjas termékek megjelenésére minden forgalmazónak fel kell készülnie, hiszen várhatóan az átmeneti időszakban még huzamosabb ideig lesznek a polcokon a régi, visszaváltási logó nélküli palackok, majd fokozatosan jelennek meg azon új csomagolású, logóval ellátott palackok, amelyekre már fel kell számítani értékesítéskor az 50 forintos visszaváltási díjat. 

A gyártóknak június 30-ig lesz lehetőségük felkészülni, addig csak fokozatosan kerülnek a polcokra a visszaváltható italcsomagolások, azaz egészen 2024. június 30-áig forgalomba kerülhetnek nem visszaváltható csomagolások is.

Így eleinte csak kevesebb, később azonban fokozatosan egyre több visszaváltható italos palack és doboz kerül majd a boltokba. 

Fontos, hogy kizárólag az új, visszaváltási díjas jelöléssel ellátott palackokat lehet majd visszaváltani, a jelöléssel, illetve vonalkóddal nem rendelkező csomagolásokért nem jár majd visszaváltási díj, éppen ezért nem is érdemes előre gyűjteni a különböző palackokat, csomagolásokat.

A majdani visszaváltásban egyébként a négyszáz négyzetméternél nagyobb eladóterű élelmiszerüzleteknek kell kötelezően részt venniük úgy, hogy visszaváltó automatát is telepítenek. 

Az ennél kisebb üzletek esetében saját döntés és üzleti megfontolás kérdése, hogy önkéntesen, akár kézi visszaváltó pontként visszaváltó ponttá szeretnének-e válni.

Ez sokak számára igencsak kifizetődő lépés lehet, a rendszert irányító MOHU pedig számít a jelentkezésükre, amit az online ügyintézési felületen, a Partner Portálon regisztrálva tehetnek meg.

Forrás: MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. – Hirdetés

 

Ha ezzel sikerül a lakosságot rászoktatni a környezettudatosabb gondolkodásmódra, akkor ez egy nagyon jó dolog lesz

– mondták lapunknak a cégvezetők, akik megerősítették azt is, hogy a felkészülésben gördülékenyen ment minden:

Akármilyen kérdésünk volt, arra a MOHU-tól nagyon gyorsan választ kaptunk, de sokat segített a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség és a CBA-Príma is

– nyilatkozták.

A kötelező visszaváltási rendszerek eddigi tapasztalatait vizsgáló kutatások egyik meghatározó eredménye volt, hogy 

a vásárlók többnyire mindig ugyanott váltják vissza az italcsomagolásokat, ragaszkodnak és lojálisak a vásárlás, illetve a visszaváltás helyéhez. 

Ennek fontos előfeltétele azonban, hogy a visszaváltási folyamat egyszerű, zökkenőmentes és kényelmes legyen számukra.

A kisbolt-tulajdonosoknak tehát több ok miatt is megéri csatlakozniuk a rendszerhez, vagyis visszaváltó ponttá, REponttá válniuk. 

Ha ugyanis a már használt palackokat náluk váltják vissza, akkor az értük kapott utalványt is náluk vásárolják majd le, így nagyobb lesz a forgalmuk.

Akárcsak az ország szinte minden pontján dolgozó vállalkozók, ugyanezzel számolnak a Pahola testvérek is.

Számítunk a forgalomnövekedésre ezért úgy helyeztük el az automatákat, hogy az áruházak bejáratának közelében legyenek. Ugyanakkor a kollégáinkat is felkészítjük az új rendszer bevezetésére, mert főleg kezdetben, a vásárlókat folyamatosan tájékoztatni kell majd a visszaváltás menetéről és módjáról

 – mondták lapunknak a cégvezetők.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában