PR-cikk

2022.07.22. 10:57

Zöld megoldások az áruszállításban

Mit jelent, milyen formában valósulhat meg és miért esszenciális kérdés manapság a zöld áruszállítás? A cikkben ezzel a kérdéssel foglalkozunk részletesen, megvilágítva az áruforgalom megnövekedett volumene által generált égető problémákat. Nézzük meg, milyen megoldásokkal segíthető elő a zöldebb és fenntarthatóbb áruszállítás!

Miért nem mindegy, hogy mennyire zöld az áruszállítás? 

Leginkább azért, mert az áruszállítás folyamatosan növekvő volumene extra terhelést jelent az ökoszisztémára. Különösen a Covid-19 helyzet hatására ugrott meg drasztikusan az online vásárlás léptéke, automatikusan generálva látványos többletet az áruszállítás területén.Minden egyes rendelés teljesítése károsanyag-kibocsátás formájában ró óriási terhet a bolygóra. A földön, a légtérben és a nyíltvízen kivitelezett áruszállítás volumene pedig egyre sürgetőbb lépéseket követel meg a fenntarthatóság terén.

Felmerülhet persze a kérdés, hogy mégis milyen megoldások jelenthetik a zöldebb, fenntarthatóbb és kellőképpen hatékony áruszállítás kulcsát. Rögvest nézünk erre vonatkozóan néhány szemléletes példát.

 

Zöld megoldások áruszállításra 

A legfontosabb annak a mérlegelése, hogy az árucikkek A-pontból B-pontba juttatása miként oldható meg fenntartható, ugyanakkor mégis hatékony formában. Ehhez érdemes analizálni, hogy melyik közlekedési mód kínál ehhez optimális megoldást. Indokolt lehet például a környezetet nagymértékben szennyező hajós áruszállítást vasúttal kiváltani.

Földön, vízen és levegőben történő szállításnál egyaránt fontos a járműpark korszerűsítése – modernebb, a felhasznált üzemanyaggal takarékosabban bánó közlekedési eszközökbe invesztálva. Emellett nem elhanyagolható az áruszállításhoz használt eszközök méretének racionalizálása sem. Közúti áruszállításnál optimalizált méretű autókat célszerű például alkalmazni külön a városi, illetve külön az autópályán megvalósuló fuvarokhoz. A hagyományos benzinnel és dízel üzemanyaggal működő kamionok, teherautók és kistehergépek lecserélése is lehetőség: a hibridek vagy elektromos járművek jó alternatívát jelentenek. 

A zöld áruszállítás irányába történő egyik kulcslépést tehát a járművek korszerűsítése jelentheti. A másik megközelítés pedig a szállítás menedzselésében, valamint a szállítási útvonalak optimalizálásában jelentkezhet.

Szintén a zöld áruszállítás globális elterjedését segítheti elő a fuvarszervező és folyamatmenedzselő szoftverek modern változatainak rendszerszintű használata. Annál is inkább, hogy az egyre fejlettebb programok hathatós segítséget biztosíthatnak a hatékonyságnövelésben. Szintén zöld megoldást jelenthet az egyes szolgáltatók és gazdasági társaságok közötti együttműködések kialakítása, ezzel ugyanis minimalizálható a közlekedési eszközök által feleslegesen megtett kilométerek száma.

Persze ez csak az érem egyik oldala. Hiszen eddig csak az áruszállításban résztvevő cégeket érintettük. Lényeges viszont, hogy akár egyéni szinten is tehetünk a nemes ügy érdekében.

 

Mit tehetünk mi? 

Először is érdemes tudatosítani, hogy egyénileg is hozzájárulhatunk a zöldebb és fenntarthatóbb áruszállítás megvalósulásához. Minden apró mozzanat számít és elősegítheti a folyamatok racionalizálását. Tipikus példa erre, amikor csomagot adunk fel. Egy-egy ilyen szituációban miénk a döntés szabadsága, hogy kiválasszuk a szállítás módját. Ha megtehetjük, válasszunk zöld megoldást alkalmazó szolgáltatót vagy kiszállítót!

Emellett csomagoljunk környezettudatos módon. Ha összeadjuk a születésnapok, névnapok és karácsonyok időszakában becsomagolt árucikkeket, máris szemléletessé válhat, mennyi mindent tehetünk valójában. De racionális lépés lehet tudatosabbá válni a vásárlások tekintetében is, törekedve egy egészséges egyensúlyra abban, hogy tényleg csak azokat az árucikkeket szerezzük be, amelyekre valóban szükségünk van. Ezáltal mérsékelhető a pazarlás és fenntarthatóbbá alakíthatók a mindennapok. 

 

Törekedjünk a zöldítésre!

Elnézve a klímaváltozás egyre nyilvánvalóbb jeleit, tényleg nincs mire várni. A szó szoros értelmében a bolygó jövője múlhat azon, hogy sikerül-e egységesen lépéseket tenni a zöld és fenntartható áruszállítás irányába. A dolog persze csak akkor működhet igazán, ha egyéni szinten is tudatosabbá válunk, miközben az áruszállításban résztvevő szolgáltatók is nyitnak a zöld megoldások felé. Csak remélni lehet, hogy sikerül egyre több lépést tenni ezen a téren – mégpedig előre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában