szponzorált tartalom

2020.06.15. 12:59

Hasznos kellékek, ha gipszkartonlapokkal dolgozunk

A gipszkartonlapokkal történő munkavégzésnek is megvan a maga eszközigénye. Elvégre hiába állnak rendelkezésre a megfelelő minőségű lapok, a méréshez, vágáshoz és méretre szabáshoz szükséges eszközök nélkül nehezen boldogulunk.

A cikkben rámutatunk tehát a gipszkartonnal kapcsolatos munkavégzés eszközigényére. Emellett pedig az egyes laptípusokról is ejteni fogunk néhány szót.

Milyen főbb szempontoknak kell érvényesülniük, amikor gipszkartonlapokkal dolgozunk?

Pontosan, körültekintően, illetve minél szabályosabban érdemes eljárni, ha éppen gipszkartonlapokkal van feladatunk. Ezekre a szempontokra azért érdemes fokozottan figyelni, hogy a munkánk tartós végeredménnyel járjon.

Ahhoz, hogy ez sikerüljön, szükségünk lesz egyrészt a minőségi gipszkartonra, másrészt a hozzá illő szerszámokra. Amikor ezek a feltételek kivétel nélkül adottnak tekinthetők, onnantól kezdve csakis rajtunk múlik a kivitelezés sikeressége.

Gipszkartonlapok eltérő fizikai tulajdonságokkal

Gipszkarton és gipszkarton között is bőven akadhatnak különbségek. Akár a vastagság, akár a fizikai tulajdonságok tekintetében is. Továbbá az sem mindegy, hogy éppenséggel melyik helyiségben szeretnénk beépíteni a lapokat.

A fürdőszobában például kizárólag az impregnált gipszkarton alkalmazásában célszerű gondolkodni. Merthogy ebben a helyiségben rendre magas páratartalommal kell számolni, amihez a normál tulajdonságú lapok nem tudnának alkalmazkodni.

Az impregnált gipszkarton viszont bírja a párát, ennek köszönhetően hosszú élettartammal számolhatunk vele kapcsolatban. Emellett pedig vannak olyan területek akár háztartásokban, akár ipari környezetben, ahol kifejezetten a tűzgátló gipszkarton használata jelenti a kizárólagos megoldást.

Hasznos kellékek a gipszkartonlapokkal kapcsolatos mérésekhez

Mielőtt a konkrét telepítéssel és illesztéssel kapcsolatos munkákat megvalósítjuk, előtte szükség lesz még pontos mérésekre. Ennek megfelelően nem árt, hogyha vízmérték, megfelelő hosszúságú mérőléc, illetve mérőszalag is akad a szerszámosládánkban.

Így minden kellék rendelkezésre áll a precíz mérési munkákhoz, aminek köszönhetően a kidolgozott végeredmény is megfelelhet majd az előzetes elvárásoknak.

Szerszámok a gipszkartonlapok precíz megmunkálásához

Időnként előfordul, hogy a megrendelt gipszkartonlapokkal még pluszban dolgoznunk kell. Le kell őket gyalulni, fűrészelni vagy vágni. Ezekhez a részmunkákhoz sem árt, ha célszerszámokkal tudunk dolgozni.

Vagyis célszerű előzetesen beszerezni a gipszkartongyalut, az erős pengével ellátott vágókést, illetve a speciális gipszkartonfűrészt. Ezekkel a szerszámokkal felvértezve már egész bátran ugorhatunk neki egy felújításnak vagy beépítésnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában