szponzorált tartalom

2020.02.14. 10:45

A hatékony, magabiztos viselkedésmód tanulható!

Új dolgot tanulni mindig könnyebb, mint már meglévő, berögzült technikán változtatni. Sok esetben egy új módszer elsajátításához gondolkodásmódot kell váltani, ami a hozzáállásunk és a hangsúly megváltoztatásával jár. Ebben lehet segítségünkre egy kreatív energiákat megmozgató módszer, a brief coaching.

Találd meg a saját megoldásaidat – Brief coaching a gyakorlatban

A módszer a 80-as évek családterápiás segítői csoportjaiból ered. Az együttműködésre kötelezett, halmozottan hátrányos helyzetű páciensek esetén jó eséllyel lehetett arra számítani, hogy nem térnek vissza a terápiás ülésekre, tehát egy alkalommal kellett valami hasznos példával szolgálni számukra, amivel elindulhattak saját helyzetük javítása felé. A fókuszban ezért az ügyfél önszerveződésének beindítása áll. A módszert a 90-es évek közepe táján kezdték átültetni a szervezetfejlesztésbe és a vezetői képzésekbe.

Főleg pszichológusok és coachok használják egyéni és csoportos órák keretében. A coaching üléseken pontosan meghatározott lépéseken keresztül halad az ügyfél a számára ideális megoldás felé. A mindennapokban szükséges kompetenciák különféle fejlesztési módokat igényelnek, ebből adódóan Puskár Ildikó ennek megfelelően állítja össze a coaching és tréning programjait.

Kialakulási körülményeit ismerve nem meglepő, hogy a brief coach nem foglalkozik a problémával. Sokszor nem is tudja pontosan, hogy az ügyfél milyen problémával érkezett, mert mindegy, milyen akadályok állnak előttünk, az önszerveződés működésbe hozásával szemléletmódot lehet váltani.

A módszer lényege három pontban foglalható össze:

„Ha valami, amit csinálsz, működik, akkor csinálj belőle többet!”

A coaching ülésen a résztvevők azt keresik, mik azok a dolgok, amik most is úgy működnek, mint ahogy azt az ügyfél a vágyott jövőben szeretné. Célszerű ezeket a dolgokat továbbra is fenntartani, folytatni, mert az állandóság és biztonság érzetét adja.

„Ha valami, amit csinálsz, nem működik, csinálj valami mást!”

Ha olyan területre derül fény a terápia során, amiben a működés valamiért nem elég hatékony, „filmszerűen” elképzeltetik a pácienssel, mit szeretne ehelyett célként megvalósítani, amit már az első pont szerint folytathat a jövőben.

„Ha valami nem romlott el, azt ne javítsd meg!”

Ha esetleg a coach úgy látja, valami nem hatékony, de az ügyfélnek ez nem jelent problémát, nem avatkozik be, hiszen csak azzal dolgozhat, amire felhatalmazást kap. Ez biztosítja, hogy a terápia igazán egyedi legyen és ne dolgozzon panel megoldási javaslatokkal.

Van, hogy csak az ügyfél meglévő erősségeivel dolgozik a coach. Segít kideríteni, mi az ügyfél saját útja és hogyan tud azon a legjobban haladni. Segít a személyes tehetségek kibontakoztatásában és ez a pozitív, elfogadó, partneri viszonyulás nagyon megerősítő, így pozitívan, erőforrásaiban megerősödve lép ki mindenki a coaching helyiség ajtaján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában