Illegális bevándorlás

2024.01.03. 19:37

Szlovákia január 22-e után nem hosszabbítja meg az ellenőrzést a magyar határon

Szlovákia nem fogja meghosszabbítani január 22-e után az ellenőrzést a magyar határon - jelentette be Sutaj Estok szlovák belügyminiszter a Markíza szlovák kereskedelmi televíziónak nyilatkozva szerdán.

MW

Cseh rendőrök járőröznek a szlovák határon fekvõ Stary Hrozenkov környékén 2022. szeptember 29-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Martin Divisek

"Már nem terjesztek elő újabb javaslatot ezeknek az ellenőrzéseknek a meghosszabbítására" - fogalmazott Sutaj Estok, akinek szavait a TASR szlovák hírügynökség idézte.

A szlovák belügyminiszter a lépést azzal indokolta, hogy

 "jelenleg nyugodt és stabil a helyzet" az illegális bevándorlás tekintetében.

 Hozzátette: amennyiben az illegális migráció aktivitása nőni fog, az ellenőrzéseket ismét bevezetik.

Sutaj Estok elmondta: 

úgy vélik, az illegális migráció problémája tavasszal ismét fokozódhat, addig időt akarnak adni a határok védelmét biztosító rendőröknek és katonáknak a pihenésre.

Szlovákia október 5-én vezetett be ideiglenes határellenőrzést a szlovák-magyar határon. A döntésre egy nappal azt követően került sor, hogy Csehország, Ausztria és Lengyelország hasonló intézkedést vezetett be szlovák határukon.

A határellenőrzést a pozsonyi kormány ezt követően többször meghosszabbította, legutóbb decemberben, amikor arról döntöttek, hogy az ellenőrzés január 22-ig marad érvényben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában