Kettős mérce

2023.10.19. 06:21

Az amerikai nagykövet segíthetett kibújni a szankciók alól egy orosz oligarchának

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül, hogy David Pressman még ügyvédként pénzt fogadott el Mihail Prohorov orosz oligarcha bizalmi emberétől.

MW

David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok új budapesti nagykövete az érkezése után tartott sajtótájékoztatón a Liszt Ferenc-repülõtéren 2022. szeptember 2-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A Magyarországot a minap az Oroszországgal való kapcsolattartás miatt kioktató amerikai diplomata kapcsolatba hozható azzal a Mihail Prohorovval, aki egyike Oroszország tíz leggazdagabb emberének, és a nemzetközi sajtóban megjelent cikkek szerint sikerrel bújik ki a gazdasági szankciók negatív hatásai alól – írja a lap.

Mielőtt hazánkba küldték volna, David Pressman két évig a Jenner&Block ügyvédi irodánál dolgozott, amely cégnek a saját honlapján feltüntetett információk szerint nagy tapasztalata van a nemzetközi szankciós és export szabályozási ügyek terén. Pressman nagyköveti kinevezésekor jelent meg a leendő diplomata vagyonnyilatkozata, amelyben feltüntette, hogy a Jenner&Block alkalmazottjaként jogi szolgáltatásokat nyújtott egy Ellen Pinchuk nevű hölgynek, aki nem más, mint a Mihail Prohorov amerikai ügyleteit egyengető személy.

Az orosz oligarcha még 2010-ben megvásárolta az amerikai profi kosárlabda-bajnokságban, az NBA-ben szereplő Brooklyn Nets csapatát. Az ügylet kapcsán pedig az oroszul folyékonyan beszélő Ellen Pinchuk volt az, aki szervezte Prohorov amerikai médiamegjelenéseit és imázsépítését. Mindez olyan jól sikerült, hogy az oligarchával pozitív hangnemben foglalkozott a híres 60 Minutes című amerikai műsor, de a New York Times is közölt róla egy kedvező portréanyagot.

A nemzetközi sajtóban megjelent információk alapján Prohorov sikeresen bújik ki az orosz milliárdosokat sújtó nemzetközi szankciók alól, és tudatosan, előre készülhetett a 2014-ben megkezdett büntetőintézkedések szigorítására és kiterjesztésére. A milliárdos olyannyira megtesz mindent a szankciók elkerülése érdekében, hogy nemrég még az izraeli állampolgárságot is felvette, feltehetően a büntetőintézkedések kijátszásának céljával. Nem véletlen tehát, hogy az ukránok rendre kérik, hogy Prohorovot is sújtsa szankciókkal a nemzetközi közösség.

A fentiek alapján aligha lehet tehát véletlen az a tény, hogy David Pressmannek egy szankciós joggal magas szinten foglalkozó jogi iroda munkatársaként éppen Prohorov bizalmi embere volt az ügyfele az orosz–ukrán háború kitörése előtti időszakban.

Az amerikai nagykövet bevallásából nem derül ki, hogy pontosan mennyi ideig és milyen összeg fejében nyújtott jogi szolgáltatásokat Ellen Pinchuknak, az azonban bizonyos, hogy 2020 és 2022 között, tehát a háború kitörése előtti hónapokban kellett lefolytatni az egyeztetéseket. Ráadásul az orosz megbízásnak is köszönhetően hatalmas összeggel gazdagodott a hazánkat rendre bíráló amerikai diplomata, aki a nem egész két év alatt, amíg a Jenner&Block cég munkatársa volt, csaknem kétmillió dollárt keresett.

A teljes cikk ITT érhető el

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában