Infarktus-botrány

2022.06.03. 20:13

Pachnert korábban már az ORF is megfeddte

Fiatalon még az ausztriai baloldal, a szociáldemokraták sajtóportfóliójában kezdte a karrierépítést Karl Pachner, az ORF jelenlegi igazgatója, akinek a lemondását sürgeti az Osztrák Szabadságpárt a magyar miniszterelnökről írt botrányos posztja miatt. Pachnert korábban már megfeddték az ORF-en belül is, mert elfogadhatatlan nyelvezetet használt egy televíziónézőnek írt elektronikus levélben.

Nem ez az első eset, hogy Karl Pachner negatív színben tűnik fel. Az Osztrák Szabadságpárt sajtószóvivője az FPÖ honlapján még csütörtökön nyilatkozott a botrányos esetről, és kijelentette, hogy nem elég az ORF elhatárolódása, az egyetlen lehetséges következmény Pachner lemondása – írja a Magyar Nemzet

Christian Hafenecker ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az állami médiaszolgáltató üzletágvezetőjét már korábban is figyelmeztetni kellett elfogadhatatlan megnyilvánulása miatt. A szabadságpárti szóvivő felidézett egy korábbi e-mail-váltást Pachner és egy televízió néző között, amelyben az ORF menedzsere egy körülbelül két éve alapított online médiumot „bolhákkal teli zsáknak”, az ÖVP–FPÖ (néppárti–szabadságpárti) koalíciót pedig „kék hatalomátvételnek” minősítette. Az e-mail-forgalomból is látszik, hogy az ORF közönségtanácsának panaszbizottsága figyelmeztette Pachner urat „a nyelv érzékenységére a szakmai levelezésben”.

Hafenecker hangsúlyozta:

Egy ORF-menedzsernek, akit a médiacég ügyfeleinek küldött e-mailjei miatt házon belül feddnek meg, és ebből szemmel láthatóan semmit nem akar tanulni, annak semmi keresnivalója nincs ügyvezetői poszton. Az FPÖ szóvivője hozzáfűzte: Roland Weissmann-nak, az ORF főigazgatójának vállalnia kell a következményeket, mert egy olyan alkalmazott, mint Pachner, az egész állami médiavállalatot lejáratja.

A most 61 éves Karl Pachner fiatalon még az osztrák baloldal berkeiben kezdte pályafutását, 1982-ben csatlakozott az Ausztriai Szocialista Diákok Szövetségéhez, majd egy évvel később, 1983-tól 1987-ig az Osztrák Diákszövetség különböző szerveinél töltött be szervezeti tisztségeket és megbízatásokat. Pachner több szakmai gyakorlaton is részt vett, köztük az Arbeiter-Zeitungnál és a Sozialistische Correspondence-nél, az SPÖ, vagyis az osztrák szociáldemokraták pártsajtószolgálatánál. Később az üzleti, gazdasági újságírás felé vette az irányt, majd 1999 elején került az állami közszolgálati műsorszolgáltató vállalathoz, az ORF-hez.

Borítókép: Karl Pachner / Magyar Nemzet / Facebook

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában