a járvány utánra

2020.04.28. 15:00

Elhalasztják Stefan Wyszynski lengyel bíboros boldoggá avatását

A koronavírus-járvány miatt elhalasztják Stefan Wyszynski lengyel bíboros június 7-ére Varsóba tervezett boldoggá avatási ceremóniáját, ennek új időpontját a járvány lecsillapodása után tűzik ki – közölte kedden Kazimierz Nycz varsói érsek.

A boldoggá avatást Wyszynski bíboros 1981. május 28-án bekövetkezett halálának évfordulójához közeli napokban tartották volna, Angelo Becciu bíborosnak, a Szentté avatási Kongregáció prefektusának részvételével. Sajtóértekezletén Nycz érsek felidézte: a Vatikán a járvány miatt korlátozta a nagy létszámú vallási rendezvényeket és a pápai legátusok (követek) tevékenységét is.

Ferenc pápa tavaly októberben, 30 évig tartó boldoggá avatási eljárás után nyitotta meg az utat Wyszynski bíboros boldoggá avatása előtt, elismerve egy, az ő közbenjárására történt csodát.

A lengyel és az európai katolikus egyház jelképes alakjának számító, a nácizmus, majd a kommunizmus elleni küzdelemben elsőrendű szerepet betöltött Stefan Wyszynski 1901-ben született. 1948-ban lett Varsó és Gniezno érseke, Lengyelország prímása, 1953-ban avatták bíborossá. 1981-ben Varsóban hunyt el, három héttel a lengyel pápa, II. János Pál pápa elleni sikertelen merényletet követően.

Wyszynski viszonyítási pont volt a katolikus egyház és a kommunista rendszer közötti kapcsolatok, valamint Lengyelország történelmi eseményeinek alakulásában a hidegháború időszakában.

Az egyház és az állam viszonyában taktikai okokból személyesen vállalt bizonyos engedményeket, viszont nem tűrte a rezsimmel együttműködő békepapok tevékenységét, kiállt az ellenzék, a sztrájkoló munkások követelései mellett, kereste a feszültségek feloldását.

1950-ben annak reményében, hogy sikerül megállítani az egyház ellen irányuló sztálinista megtorlást, Wyszynski prímás aláírt egy, a kommunista állam és az egyház viszonyáról szóló megállapodást. 1953-1956-ban internálták. Abban az időszakban dolgozta ki a nemzet szellemi megújulásának programját, amelyet az 50-es évek végétől a lengyel katolikusok kezdtek megvalósítani. 1956-ban, az akkori átmeneti politikai olvadás időszakában Wyszynski egy újabb, az egyház iránti engedményeket tartalmazó megállapodást írt alá az akkori lengyel kormányfővel, Wladislaw Gomulkával.

Emlékezetesnek számít az 1978-as pápaválasztás utáni jelenet, amikor az akkor 77 éves Wyszynski bíboros a Szent Péter téren térdre borult az ő hozzájárulásával frissen megválasztott II. János Pál előtt, aki a pápai trónusról felugorva elébe sietett, és átkarolta a lengyel egyházi vezetőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában