Tűzvész

2018.08.26. 14:00

Hatalmas lánggal égett Nagyvárad főterének egyik ékessége (videó)

A tűz szombaton késő este keletkezett, az épület szinte teljesen leégett – közölték a romániai hírtelevíziók, hírügynökségek. 

A tűzoltóságot este 22 órakor riasztották a tűzesethez. Ötven tűzoltó kilenc tűzoltókocsival és két létrás kocsival két és fél órát dolgozott a lángok megfékezésén. A tűzoltók a közeli Sebes-Körösből szivattyúzták a vizet az oltáshoz. A tűzvésznek nincs halálos áldozata. Az oltás fél órával éjfél után fejeződött be, addig azonban teljesen leégett az épület mintegy 1300 négyzetméteres tetőzete, ledőlt az egyik torony, és beszakadt az első emeleti mennyezet.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=15&v=f1_gyjH4zl4

A görögkatolikus püspöki palota a nagyváradi magyarok által a régi nevén Szent László térként számon tartott – hivatalosan Unirii (Egyesülés) tér – dél-nyugati sarkában áll. Ifj. Rimanóczy Károly tervei alapján építették 1903 és 1906 között. A kommunista államosítás után a görögkatolikus egyház 1992-ben kapta vissza, ám ténylegesen csak 2004-ben vehette birtokba a palotát, miután kiköltözött belőle a megyei könyvtár. Az épületben felújítási munkálatok zajlottak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában