szabad ostrom

2018.01.15. 12:11

Bocsánatot kért a szexuális zaklatások áldozataitól Catherine Deneuve

A francia sajtóban és a közösségi médiában is számos kritikát kapott, amiért egy nyílt levél aláírói között szerepelt, akik szerint a zaklatási ügyek elleni kampány túl messzire ment.

A színésznő azt írta, sajnálja, ha megbántotta azokat, akik áldozataivá váltak a „förtelmes” zaklatási ügyeknek – adta közre az MTI.

Deneuve a múlt héten adta nevét egy száz befolyásos nő – köztük írók, előadók, tudósok – által aláírt nyílt levélhez, amely szerint a férfiakat hagyni kell, hogy szabadon „ostromolhassák a nőket”. Hangsúlyozták, hogy a „nemi erőszak bűntény, de a makacs vagy ügyetlen flörtölés nem az és a nők körüli legyeskedés sem macsó agresszió”.

Feminista aktivisták azonban úgy értelmezték, hogy ezzel a hozzáállással Deneuve és a többiek trivializálják a szexuális erőszakot – ismertette a BBC News hétfőn. A Le Monde-ban megjelent levél azzal érvelt, hogy miközben a hatalmukkal visszaélő férfiak ellen törvényesen fel kell lépni, a feljelentgetések lassan parttalanná válnak.

Deneuve a vasárnapi Liberationban kiadott közleményében már sajnálkozását fejezte ki az áldozatoknak, akiket a Le Monde-ban publikál levél megbánthatott. „Ők, de csakis ők azok, akitől bocsánatot kérek” – hangoztatta a színésznő.

Borítókép: Catherine Deneuve 2017. február 14-én a 67 Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon

AFP PHOTO / John MACDOUGALL

Ezek is érdekelhetik