Külföld

2013.07.05. 05:22

Egyiptomi fordulat - Kairói magyar nagykövet: kezd visszatérni a nyugalom az utcákra

Magyarország kairói nagykövete szerint az elmúlt napok többmilliós, többnyire békés tüntetései után kezd visszatérni a nyugalom Egyiptom utcáira.

MTI

Kveck Péter pénteken az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta, érdemes megvárni, mi történik a pénteki ima után, ám jelenleg a korábbinál sokkal nyugalmasabb képet mutat az ország.


A nagykövet elmondta, hogy évente 60-70 ezer magyar turista látogat Egyiptomba, 90-95 százalékuk a Vörös-tenger partján lévő üdülőhelyeket keresi fel, jellemzően Hurghadát, illetve kisebb részben Sharm el-Sheikh-et. Ezekben a körzetekben alapvetően nyugalom van, miként a két évvel ezelőtti fordulat idején is ezt tapasztalták. A rendőrség megfelelően védi ezeket a területeket, és bár Hurghadán volt egy kisebb tüntetés, de ezt az ott üdülők valószínűleg észre sem vették.

A nagykövet tájékoztatása szerint nincs külföldiellenes éle a tüntetéseknek. Ha valaki mégis ezt érzékelné, akkor azonnal hagyja el azt a helyszínt - javasolta Kveck Péter, arra kérve egyúttal az Egyiptomba látogató magyarokat, hogy ne menjenek a kairói Tahrir térre, illetve más nagyvárosok központi tereire. Egyiptom más részein, különösen az üdülőterületeken azonban nem kell tartani komolyabb összetűzésektől - vélekedett.

Washington Murszi "önkényes fogva tartásának" megszüntetését kéri Kairótól

Az Egyesült Államok csütörtökön nyomatékosan kérte az egyiptomi hatóságoktól, hogy hagyjanak fel Mohamed Murszi és az elmozdított elnök híveinek "önkényes fogva tartásával" - jelentette ki csütörtökön egy névtelenül nyilatkozó amerikai kormánytisztviselő.

Barack Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsának tagjai egyiptomi és térségbeli partnereiknek egyúttal hangsúlyozták a demokratikusan megválasztott polgári kormányzáshoz való "gyors és felelős" visszatérés fontosságát.

Obama elnök csütörtökön is egyeztetett tanácsadóival az egyiptomi elnök megbuktatása után kialakult helyzetről.
A neve mellőzését kérő amerikai illetékes hangsúlyozta egy olyan "átlátható politikai folyamat" megvalósításának fontosságát, amely "magában foglalja az összes pártot és csoportot". Rámutatott arra is, hogy "minden csoport és párt felelős az erőszak elkerüléséért".

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!