Külföld

2012.12.18. 14:11

Ukrajna - Ismét elnapolták Timosenko tárgyalását

Kijev - Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán miniszterelnök kedden ismét nem jelent meg a harkivi bíróság előtt, ezért tárgyalását január 18-ra napolták el.

A tárgyalás mindössze 15 percig tartott. A védelem továbbra is azt szeretné elérni, hogy zárják le az eljárást Timosenko ellen.

A 2009-es orosz-ukrán gázmegállapodás aláírása miatt hivatali visszaélés vádjával hét év börtönbüntetésre ítélt volt kormányfőt a mostani harkivi perben azzal vádolják, hogy az 1990-es évek második felében az Ukrán Egyesített Energiarendszerek vezetőjeként adócsalást és sikkasztást követett el.

Az eljárás során az ellenzéki politikai vezető egyetlenegyszer sem jelent meg a bíróság előtt rossz egészségi állapotára hivatkozva. Immár tizenkettedik alkalommal halasztották el a tárgyalást.

A volt kormányfőt gerincbántalmakkal kezelik, német orvosai szerint járókeret nélkül továbbra sem tud közlekedni. Egészségi állapotát rontotta, hogy az október 28-i parlamenti választások után november közepéig éhségsztrájkot folytatott. Így kívánta a közvélemény figyelmét ráirányítani arra, hogy szerinte súlyos szabálytalanságokat követtek el, és meghamisították a választási eredményeket.

A vád képviselői ugyanakkor keddi nyilatkozatukban nem zárták ki, hogy a nyolc hónapja húzódó peres ügyben most már kérelmezik Timosenko kényszerítését a bíróság előtti megjelenésre.
Ebben kezükre játszhat az, hogy Mihail Afanaszjev, a gyógykezelését felügyelő nemzetközi orvoscsoport ukrán tagja, a politikust kezelő kórház vezető orvosa kedden kijelentette: szerinte Timosenko jelenlegi egészségi állapota nem zárja ki részvételét a peres eljárásban.

Az ellenzéki vezetőt kezelő német orvosok ugyan elismerik, hogy az éhségsztrájk óta jelentősen javult Timosenko állapota, de ők még mindig azon a véleményen vannak, hogy páciensüket továbbra sem szabad stresszhelyzetnek kitenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!