Külföld

2012.02.11. 16:45

Tüntetés az internet állami ellenőrzése ellen

Európa-szerte - így Münchenben 16 ezren, Párizsban több százan, Szófiában közel négyezren - tüntettek szombaton a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás (Anti-Counterfeiting Agreement - ACTA) ellen.

MTI

A demonstrálók attól tartanak, hogy az egyezmény ellehetetleníti a zenék és filmek internetről történő ingyenes letöltését és fokozhatja az internet állami ellenőrzését.

Ausztriában Salzburgban mintegy ezren gyűltek össze, Németország 60 városában pedig több tízezren, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek. A hétvégére meghirdetett nemzetközi tiltakozó kampány szervezői 150-200 ezer résztvevőre számítanak.

Az augsburgi tiltakozás szervezője, a helyi Zöldek vezetője, Matthias Strobel úgy véli, "a legfontosabb bírálat, hogy a megállapodás nem demokratikus, a kulisszák mögött jött létre".

Szófiában közel négyezren dacoltak a mínusz 10 fok körüli hideggel, sokan vonultak a parlamenthez, amelynek jogában áll nem ratifikálni a kormány által már aláírt egyezményt - közölte Trajcso Trajkov gazdasági miniszter.

22 EU-tagállam, köztük Magyarország, január 26-án írta alá az ACTA-dokumentumot, amellyel szemben több országban - főként a fiatalok körében - heves ellenállás bontakozott ki. A bírálók szerint a megállapodás jelentősen szigorítja a szerzői jogot, és korlátozza az internethasználat szabadságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!