Külföld

2011.08.27. 09:40

Hurrikán - Kétmillió embernek kellene kiköltöznie az Irén elől

Több mint kétmillió embernek mondták a hatóságok az Egyesült Államok keleti partján, hogy az Irén hurrikán közeledte miatt átmenetileg hagyja el otthonát, és menjen biztonságosabb helyre.

MTI

New Yorkban az alacsonyabban fekvő városrészekben, például Manhattanben és Long Islanden több mint 250 ezer embert, a szomszédos New Jersey államban további 750 ezret érint a kitelepítés.
Elrendelték a New York-i földalatti - Amerika legnagyobb metróhálózata - bezárását is. Természeti katasztrófa veszélye miatt még sosem kellett ilyen intézkedéshez folyamodni a New York-i metró történetében. Hurrikánveszélyre figyelmeztető előrejelzést utoljára 20 éve adtak ki a keleti parti nagyvárosban. Szombaton magyar idő szerint este hat órától lezárják mind az öt New York-i és New York környéki repülőteret.
A figyelmeztetés péntektől érvényes végig a keleti parton; Észak-Karolinától egészen északon, a kanadai határnál fekvő Massachusetts államig. Ez a világ egyik legsűrűbben lakott övezete, nagyjából 65 millióan élnek itt. A boltok pénteken tele voltak, az emberek igyekeztek élelmiszert, vizet felhalmozni, sokan vettek zseblámpákat, generátorokat.
Mozgósították a Nemzeti Gárda több száz katonáját. Amerikai légitársaságok összesen legalább 6100 járatot töröltek hétfőig, ez több százezer utast érint. A hurrikánnal érkező viharos szél és heves eső elérheti többek között a washingtoni és a bostoni repülőteret is.
Barack Obama amerikai elnök egy nappal lerövidíti vakációját, és visszatér Washingtonba a Massachusetts partjainál fekvő Martha,s Vineyard szigetről.
Jóval azelőtt, hogy a hurrikán szeme elérte volna Észak-Karolinát, az állam part menti részén máris elárasztotta a víz néhány település utcáit, és a viharos szél megrongálta a vezetékeket, emiatt 45 ezer ember - többek között egy kórház is - áram nélkül maradt.
Az Irén hurrikán előzőleg végigvonult a Karib-tenger térségén, több százmillió dolláros kárt okozott Puerto Ricóban, a Dominikai Köztársaságban és a Bahama-szigeteken. Hárman életüket vesztették az ítéletidőben.
Egyes becslések szerint a hurrikán több mint tízmilliárd dollárnyi kárt is okozhat az Egyesült Államok keleti partján. 2005-ben a Katrina hurrikán, amelynek következtében víz alá került New Orleans nagy része, 80 milliárd dolláros kárt okozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!