Külföld

2011.01.11. 13:43

Hillary Clinton Jemenben tárgyal az al-Kaida elleni szélesebb körű együttműködésről

Előre be nem jelentett látogatásra Jemenbe érkezett kedden Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, hogy sürgesse a szélesebb körű együttműködést a szanaai kormánnyal az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat helyi szárnyának - egyre inkább globális fenyegetést jelentő - lázadásával szemben.

MTI

"A katonai kapcsolatok önmagukban nem elegendők" - mondta Clinton újságíróknak még a repülőgépen, mielőtt az leszállt volna a jemeni főváros repülőterén. Húsz év óta ő az első amerikai külügyminiszter, aki az arab-félszigeti országban jár: utoljára James Baker látogatott oda 1990-ben.
   
"Szélesítenünk kell a párbeszédet. Szükségünk van e párbeszédre a kormánnyal - tette hozzá. - A terrorizmussal szembeni erőfeszítéseinkben Jemen egyre fontosabb partnerré válik."
   
Clintont, aki öbölbeli körútjának első állomásáról, az Egyesült Arab Emírségekből érkezett Szanaába, fogadja majd Ali Abdalláh Száleh elnök, s a vendég találkozik a jemeni civil társadalom és az ellenzéki politikai pártok képviselőivel is. Szálehnek az al-Kaidán kívül szembe kell néznie északon lázadó, délen pedig szeparatista mozgalommal, valamint az olajkincs elapadása miatti súlyos gazdasági válsággal is.
   
Az amerikai külügyminiszter Jemen után az Ománi Szultánságot és Katart keresi fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!