Hírek

2013.05.14. 17:01

Megszűnt a demens betegek szervezett, napi szállítása

Dunaújváros - Megszűnt a demens betegek szervezett szállítása az ápoló intézmény és a lakhely között. Lapunkat az egyik beteg hozzátartozója kereste meg problémájával.

Szabó Szabolcs

A demens betegek hozzátartozóinak nagy segítséget jelentett az intézménybe történő reggeli, majd a délutáni hazaszállítás. Sárai Szabó Ilona hajlandó többet is fizetni a korábban jól működő szolgáltatásért

- Édesanyám közepesen súlyos Alzheimer kórban szenved, én még aktívan dolgozom, így segítséget kerestem az  gondozásához. Találtam is, a városi Egyesített Szociális Intézmény Óvárosi Idősek Otthonában demens betegek nappali ellátását vállalják, reggel hét és délután 4 óra között   A betegek odajutását segítette, hogy a gondozó nők közül egy minden reggel autóval körbejárta a várost és aki igényelte, azt leszállították. Nagyon jól működött ez a rendszer. A szállításhoz természetesen anyagilag is hozzájárultunk.  Sajnos az önkormányzat  április 25-ei ülésén úgy döntött   (1392013),  hogy   meg kell szüntetni a betegszállítást (Pontosabban: a közgyűlés akkor úgy határozott, hogy nem járul hozzá, hogy az érintett intézmény alapfeladatát meghaladóan túl szállítási szolgáltatást nyújtson - a szerk.)  Nagyon felháborodtam, rendkívül és inkorrektnek  érzem ezt a döntést - mondja Sárai Szabó Ilona, az édesanyját ápoló hölgy, aki hozzátette:

- Ezzel a betegséggel és a vele járó feladatokkal a hozzátartozóknak is igen nehéz és fájdalmas megbirkózni. Fizetnék akár többet is a szállításért. A demens beteget egyedül nem lehet útnak indítani. A hozzátartózó pedig jellemzően dolgozik, én például  reggel hét  órára járok busszal a munkahelyemre. Ezt a buszt már így nem érem el, és mivel a munkahelyemre ez az egy járat közlekedik, nincs másik busz, amivel odajutnék. Így marad a taxi, minden nap. Úgy gondolom ez a probléma messze nem csak engem érint  fogalmazott a lapunkat megkereső hölgy, aki remél, a jövőben valamilyen formában megszervezhető lesz a demens betegek szállítása, mert a hozzátartozóknak hatalmas segítséget nyújtott a korábban jól működő rendszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!