Hírek

2017.01.02. 21:50

Véres szilveszter - Nógrádi György: 2017 nem a béke éve lesz, hanem további merényletek várhatók

Sokkolta a világot az újév hajnalán elkövetett isztambuli merénylet.

Az elkövető egy Iszlám Állam-sejthez köthető. Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet egyik közép-ázsiai, feltehetően üzbég vagy kirgiz állampolgárságú tagja lehetett a 39 halálos áldozatot követelő újévi isztambuli merénylet elkövetője - közölte tegnap a Hürriyet című tekintélyes török napilap titkosszolgálati forrásra hivatkozva.

Több török sajtótermék is úgy fogalmazott, a rendőrségi forrásaik szerint kapcsolat lehet a nyári, szintén Isztambulban, az Atatürk nemzetközi reptéren elkövetett merénylet és a szilvesztert követő hajnalban történt véres terror között. Törökországban konfliktusokkal telített volt a 2016-os év. Az ország két legnagyobb városában, Isztambulban és Ankarában a véresebb robbantásokban összesen legalább 250 ember meghalt, több mint 800-an megsebesültek.Július 15. éjszakáján pedig puccskísérletet hajtottak végre Recep Tayyip Erdogan elnök ellen.

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet egyik közép-ázsiai, feltehetően üzbég vagy kirgiz állampolgárságú tagja lehetett a 39 halálos áldozatot követelő újévi isztambuli merénylet elkövetője - írta meg tegnap a Hürriyet című tekintélyes török napilap titkosszolgálati forrásra hivatkozva. A lap beszámolója szerint a hatóságok azt feltételezik, hogy a támadó ugyanahhoz az IÁ-sejthez tartozik, amelyet az Atatürk repülőtéren június 28-án végrehajtott hármas öngyilkos robbantásért is felelőssé tesznek.

A merénylet célpontja a Reina nevű, a Boszporusz európai oldalán található híres szórakozóhely volt, ahol több százan búcsúztatták az óévet. Az újság arról is írt, hogy az elkövető taxival közelítette meg a helyszínt, de a sűrű forgalom miatt egy rövid szakaszon gyalog érkezett a bejárathoz, ahol lelőtt egy rendőrt és egy civilt, majd behatolva az épületbe gépkarabélyával vaktában tüzet nyitott.

Vasip Sahin isztambuli kormányzó azt mondta, hogy a támadó messzehordó fegyvert használt, amellyel brutálisan és vadul tüzet nyitott az emberekre. Feltehetően gépkarabélyra utalhatott. Összesen 69 sebesültet ápolnak kórházban, négy ember állapota súlyos. A sebesültek többsége észak-afrikai és közel-keleti országok állampolgára.

Konfliktuszónában - Törökországban egyre több merénylet történik, a szilveszteri azonban az egész világot sokkolta
Fotó: MTI

Szakértők a fegyverhasználatból képzett, háborús tapasztalatokkal rendelkező terroristára következtetnek. Szemtanúk beszámolója szerint a földre rogyott sebesültek egy részét a merénylő még fejbe is lőtte. A lövöldözés után eldobta fegyverét és télikabátját, amelyben a helyszínelők 500 török lírát (42 ezer forint) találtak. A Hürriyet úgy tudja, hogy a támadó taxival távozott, ám mivel nem volt pénze, a sofőr a közeli Kurucesme városrészben kirakta. A rendőrség továbbra is nagy erőkkel nyomoz a terrorista után.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő hétfőn úgy nyilatkozott: a törökországi merényletek Recep Tayyip Erdogan török államfőt erősítik, mivel azt sugallják a lakosságnak, hogy Erdogan a rend, a biztonság és a nyugalom, mögé kell felsorakozni.

A szakértő hétfőn azt mondta, a merényletek tiltakozások a török politika és a kurdok elnyomása ellen, ám céljukat nem érik el, inkább kontraproduktívak . Nógrádi György úgy fogalmazott, tökéletes biztonság jelenleg nem létezik, szerinte 2017 nem a béke éve lesz, hanem további merényletek várhatók. Az áldozatok között sok a külföldi, de a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) eddigi információi szerint nincs köztük magyar állampolgár.

A történtek hátereként érdemes kiemelni, hogy a NATO-tag Törökország több fronton is háborút viselt az elmúlt hónapokban.

Ankara augusztusban - egy hónappal a katonai puccskísérlet után - Eufráteszi Pajzs fedőnéven hadműveletet indított Észak-Szíriában a lázadó Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) oldalán. A beavatkozás rövid távú célja az, hogy megtisztítson egy 5 ezer négyzetkilométeres területet az IÁ-tól, amely aknagránátokkal lőtte Kilis városát, valamint a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milíciától, amely területeinek egyesítésére törekszik a határ mentén.

Az YPG megítélése vita tárgya, ugyanis Washington hatékony szövetségesnek tartja a kurdokat az IÁ ellen. Hosszabb távon Törökország egy biztonsági övezet kialakítását tervezi a térségben, ahová szíriaiakat telepíthet vissza. A hadművelettel párhuzamosan Ankara mozgatható tömbökből álló betonfalat épít a teljes szíriai határszakaszon.

Miután Bagdad szuverenitásának megsértésére hivatkozva októberben kihagyta Törökországot az IÁ iraki fellegvárának, Moszulnak a felszabadításából, Ankara a szíriai konfliktus megoldására irányította figyelmét, és a szemben álló felek közötti közvetítés eredményeként december végén megállapodott az Aszadot támogató Oroszországgal egy általános szíriai tűzszünetről. Ha a fegyvernyugvás sikeres, Törökország vezető szerepet tölthet be a szíriai válság politikai rendezésében.

OLVASÓINK VÉLEMÉNYE:

Ivsits Attila -

Nem gondolom, hogy különösebb terrorveszélynek lennénk kitéve itt, Magyarországon, de azért jobbrésen lenni. Aggasztó, hogy szép sorjában minden nagyobb európai országot utolér a terrorfenyegetettség. Hatékonyan tenni ellene pedig nem kis feladat.

Héring Edina -

Mindaddig, amíg migránsokat enged be Európa, biztosan lesznek az isztambulihoz hasonló esetek. Rendszeresen megfordulok Budapesten, ahol a leginkább veszélyeztetett terület a Keleti-pályaudvar és környéke, amit nagy ívben el is kerültem szilveszter idején.

Polányi József -

Nincs kizárva, hogy előbb-utóbb Magyarországon is felüti fejét a terrorizmus.Ha belegondolunk, már minden nagyobb európai ország érintett a kérdésben, így egyáltalán nem lehetünk nyugodtak afelől, hogy idővel nem gyűrűzik be ide is a fenyegetettség.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!