Hírek

2016.12.07. 17:55

A szépszemű Virág élete - Ötéves rehabilitációra számítanak a doktorok

Van egy lány Daruszentmiklóson, aki nagyon tud nézni. Szép lány van sok. De így nézni nem tud senki, mint Barabás Virág.

Pekarek János

Ő csak nézni tud.  Semmi mást. Huszonegy hónapja baleset érte, azóta néma és mozdulatlan. Tizenhat évesen.

Próbálják helyreállítani képességeit - de ez idő és küzdelem kérdése. És a pénzé...

Barabás Virág édesanyjával daruszentmiklósi otthonukban Fotó: A szerző

Barabás Virág nem egy szokványos kamasz. Felnőttnek sem lesz az, ez már most bizonyos. Most, tizenhat éves és három hónapos korában. Némaságának, mozdulatlanságának huszonegyedik hónapjában.

2015. február 19-én este szülei fél órára egyedül hagyták daruszentmiklósi otthonukban a másnap kezdődő erdélyi osztálykirándulásra készülődő, fürdeni induló lányt. Amikor a fogorvostól és a bevásárlásból hazaértek, a család macskája éktelenül vernyákolt a lakásban - amit a rettegő állat székletével és vizeletével összepiszkított.

Azonnal a fürdőszobába mentek. A kádban feküdt Virág, eszméletlenül.

A párás, szeles idő és sok más, szerencsétlen körülmény miatt a régi típusú, de szépen karbantartott családi ház fűtési rendszerének új, alumínium csőkéményében megfordult az áramlás, az égéstermék a fürdőszobába jutott, Virág szén-monoxid-mérgezést kapott, elájult, beverte a fejét, agya megsérült.

Az első mágneses rezonancia-vizsgálat szerint agyának beszéd- és mozgásközpontjai károsodtak. Az idén nyári második MRI-vizsgálat az érintett területet már tisztábban mutatta. Kiderült, hogy a kisagyban centrális sérülés is keletkezett, ami részleges állománypusztulást okozott. Másképp: a kisagyban vannak ép területek.

Az orvosok azt mondják: Virág fiatal, fel fog épülni. Nem tudni, mikor.

Most ötéves rehabilitációra számítanak. Arra, hogy az elvesztett fizikai képességek helyreállítása öt esztendőbe kerül. Ötévi harcba.

A tervezett osztálykirándulás előtt nem sokkal Virág sikerrel felvételizett a dunaújvárosi Lorántffy Zsuzsanna középiskola környezetvédelmi szakára. Imádta a lovakat, nagyon szerette a könyveket, a vicceket, sok barátja volt.

Most ül és néz.

Huszonegy hónapos rehabilitáció után már nem teljesen néma és mozdulatlan. Kézfejével kis, rebbenésszerű mozdulatokra képes. Ha fel kell állni, le kell feküdni, fel kell öltözni, akkor kellő súlypont-áthelyezéssel, egy-két apró lépéssel sokat tud segíteni édesanyjának, aki a nap huszonnégy órájában gondozza. Szendvicset már egyedül eszik, a villát ügyesen forgatja, de a kanál még ellensége. Mosolyog, egy-egy szót is mond, amit anyja megért.

Nemrég azt mondta, fejére mutatva: itt nagyon nehéz!

Barabás Virág és édesanyja egy ritka, vidám pillanatukban. Virág nem egy szokványos kamasz Fotó: A szerző

Másutt sem sokkal könnyebb. Balesete óta senki nem látogatta meg. A rehabilitációban a kezdetben látványos fejlődés mára lelassult. Édesanyja korábban minőségellenőr volt a dunaújvárosi vasműben, most ápolási díjat kap. Kiemelt ápolási díjat: havi nettó negyvennyolcezer forintot. Édesapja a daruszentmiklósi iskolában karbantartó. A család tiszta összjövedelme havonta százötvenötezer forint. Az ápolási díj állandó folyósítása érdekében Virág legfeljebb két hónapot tölthet rehabilitációval egyszerre, akkor meg kell szakítani a kezelést.

Ez rossz, de részben jó: a lány kegyetlenül elfárad a kőkemény küzdelemben.

Ahogyan szülei is fáradtak. Különösen, hogy az interneten látják: rengeteg olyan, csodás rehabilitációs lehetőség van, amikről az állami kórházakban nem is álmodhatnak. Csak: mind sok pénzbe kerül.

A helyi önkormányzat adott pénzt, kevés lehetőségéhez mérten. Segít egy előszállási cukrászda is. Támogatják őket a szomszédaik, meg a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány.

A világháló legnagyobb közösségi fórumán is van egy külön oldaluk: Összefogás Barabás Virágért . Ezen hasonló bajt megélt, ugyanilyen harcot végigverekedett sorstársak biztatják őket, pár ezer forintot is küldtek - de a pénz így is nagyon kevés. A család végső tartalékait éli föl.

Anya és lánya néha együtt sírnak. Az anya többször külön. Az apa mindig egyedül.

Virág lankadatlan kitartással végzi az izzasztó gyakorlatokat. Egyet ki nem hagyna. Mosolyog, amikor fényképezem.

Remélem, elég ideig élek még ahhoz, hogy beszélgethessek vele ezekről a néma és mozdulatlan évekről. Biztos vagyok abban, hogy nagyon érdekeseket mesél majd.

Most csak néz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!