Hírek

2013.11.12. 16:20

Attila utcai történet: alakul az út, a villanyoszloppal még van gond

Dunaújváros - Félúton a megoldás felé: így jellemezhetnénk a pentelei Attila utca régóta húzódó történetét.

Pekarek János

Sok érdek ütközik az Attila utcában. Hingyi László képviselő (balról a második) a helyiekkel (Fotó: Ady Géza)

Többször írtunk már az óvárosi, közelebbről a temető melletti Attila utcai bonyodalmakról.

Röviden arról van szó, hogy ez a szűk dűlőút a temető déli kerítése mentén egy olyan telket is érint, amelynek határvonala sokkal kijjebb van, mint a kerítés. Ezért tulajdonosa betongerendákal és vascövekkel jelölte meg, hol is húzódik a határ. Ez sokat elvett a csatlakozó utca fordulójából ám a telektulajdonos új nyomvonalat alakíttatott ki a saját pénzén. Igaz, ez sokaknak nem tetszett.

Az út szűkülete miatt például előfordult, hogy egy betonkeverő autó nem tudott behajtani az utca felső szakaszára, ahol egy családi ház épült.

Ott voltunk azon a helyszínen megrendezett fórumon, ahol az érdekeltek mind kifejtették véleményüket.

Itt elhangzott: gondot okoz az is, hogy a temető kerítésénél burjánzó bokrok ágai sokat szűkítenek az amúgy is keskeny úton. Elhangzott, hogy a temető üzemeltetője ezen változtatott a kifogások miatt: erősen lenyírta a bokrokat. Voltak, akik azt javasolták, hogy a temető kerítését helyezzék egy kicsit beljebb (északra), hogy szélesedhessen az út.

Ugyanakkor a fórumon jelen lévő műszaki szakemberek elmondták, hogy a mai négy méter szélességű út helyére tizenkét méteres utat irányoz elő a területi rendezési terv. Ami nyilvánvalóan csak súlyos érdeksérelmek árán lenne megvalósítható és a műszakiak szerint nem is lenne logikus. Hiszen az út folytatása odébb sokkal keskenyebb.

Végül abban maradtak a résztvevők, hogy a telektulajdonosnak joga van az általa kifizetett területet használni, vagyis kitűzni a kerítést az út addigi nyomvonalán.

A többi telektulajdonos érdekében pedig tovább kell alakítani az út nyomvonalát, például egy villanyoszlop áthelyezésével.

Hingyi László, a terület önkormányzati képviselője, aki sokat tett a kompromisszumok kialakításáért az ügy kezdete óta, lapunknak azt mondta:

- Ahogyan az októberi fórumon is elhangzott, felvettük a kapcsolatot az E.ON szakembereivel, hogy helyezzék át az útkanyarban lévő villanyoszlopot, hadd szélesítsük i az utat. Ez azonban legalább nyolc hónapos szakértői munka: egy oszlopot nem, csak egy hálózatot lehet áthelyezni. Addig is zúzott kővel burkolják le az utcát, hogy jobban használható legyen, és szeretnénk súlykorlátozó táblát is kitenni, ugyanezért.




Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!