Hírek

2013.10.13. 12:40

Méltó körülmények között a földvári rendőrörs

Dunaföldvár - A helyi önkormányzat és a rendőrség közös beruházásában, összesen ötvenhárom millió forintból alakítják ki a földvári őrs új bázisát a központban.

Gallai Péter

Hosszú évek óta problémát jelentett, hogy a most használatos rendőrőrs épületének kialakítása egyáltalán nem felel meg a kor szakmai és társadalmi elvárásainak. A rendőrség és a városvezetés folyamatosan kereste a megoldást, amit nagyban segített az új iskolaépület elkészülte. Ugyanis ezzel több ingatlan is felszabadult, ezek közül ajánlottak fel rendőrségi használatra, s végül a polgármesteri hivatal szomszédságában álló központi, Jókai utcai épületre esett a választás.

Angyal István mérnök alezredes, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság gazdasági igazgatóságának műszaki osztályvezetője az őket érintő részletekről adott tájékoztatást a DH-nak: - A megyei kapitányság kezdeményezése alapján az ORFK 2012. és 2013. évi felújítási előirányzatának terhére költözik méltó körülmények közé a dunaföldvári őrs. Az egykori iskolából a rendőrség 350 négyzetmétert használ majd, az ingatlan másik részébe a polgárőrséget helyezik el. Korábban is szoros együttműködés volt jellemző szervezeteink között, azonban ez a közös elhelyezés csak jobban közelíti egymáshoz őket.

Angyal István mérnök  alezredes a dunaföldvári épületben, ahol személyesen is nyomon követi a beruházás folyamatát (Fotó: Gallai Péter)

Az alezredes elmondta, hogy több éves engedélyeztetési, előkészítő és tervező munka eredményeként kezdődhetett el a beruházás. Ennek során megújul a belső tér - az osztálytermi elhelyezés felváltása szükségszerű volt a funkcióváltás miatt -, a teljes gépészeti és erősáramú hálózat, és azok berendezései, új belső burkolatokat és külső-belső nyílászárókat kap az immár akadálymentesített bejárattal rendelkező épület.

Az átadást követően korszerű kondenzációs kazán látja el a rendőrség fűtési rendszerét és az épület energetikai hatékonyságát tovább javítja a födém hőszigetelése. A fentieken túl a rendőrségi szakmai követelményeknek megfelelően alakítják ki az informatikai, tűzvédelmi és objektumvédelmi hálózatot is. A közbeszerzési eljárás alapján május végén kötötték meg a vállalkozói szerződést a kivitelezővel, a munkák teljes költsége közel negyvenöt millió forint. Angyal István hozzátette: - A felújításnak az ingatlan értékét növelő részét a rendőrség megelőlegezi, és azt a bérleti díj beszámításával hosszútávon - önkormányzati döntés alapján - lelakja .

A belső felújítási munkálatokkal egyidőben önkormányzati közreműködésből és forrásából megújul az épület külső csapadékvíz elvezetése, az udvar új térburkolatot kap, és a tetőszerkezetet is kicserélik. Lajkó Andortól, a városháza műszaki osztályának vezetőjétől tudjuk, hogy az önkormányzat által vállalt munkák nyolcmillió forintot tesznek ki: - A beruházás kapcsán a szomszédos templom esővízcsatornáit is bekötöttük a rendszerbe, hogy ne az udvarra folyjanak. A polgárőrség épületrészében szintén kicserélik a nyílászárókat, ami plusz egymillió forint, és most alakítják ki az önálló fűtési rendszert, ami 1.6 millióba kerül.

A tervek szerint a rendőrségi szárny műszaki átadása október 18-án lesz, utána kezdődhet a költözés. Ehhez kapcsolódóan nem változik az őrs létszáma, ám a kedvező elhelyezés miatt a korábbinál hatékonyabban tudja ellátni alapfeladatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!