Hírek

2013.10.08. 18:16

Hogyan kell helyesen megsimogatni a kutyát?

Sokan nem tudjuk, hogyan kell(ene) közelednünk egy kutyához. Szakértőket hallhatunk erről.

Pekarek János

Az Állatok Világnapja alkalmából egy kivételesen intelligens és jól képzett, szépen tartott belga malinois kutyával: Zivával, és gazdáival, barátaival, munkatársaival: a nagyvenyimi polgárőrökkel ismerkedhettünk meg a Móra iskolában. Megtudhattuk, hogyan kell megsimogatni egy kutyát, miért nem szabad elszaladni előle, mit jelent, ha morog az eb, és milyen sokféle munkára, játékra, barátkozásra jó egy kellően tisztelt kutya.

Egy kis kutyaiskolázást nézhettek a Móra iskola diákjai és nevelői az Állatok Világnapja alkalmából. Ziva, a belga malinois szuka (akit én is, mint a nem szakértők mindegyike egyszerűen német juhásznak hitt) fegyelmezettségével és határozottságával lenyűgözte a Móra iskola közönségét.


Egy próba Zivával: Perjési Tímea, a kutya, Torgovecz Petra és Slett Dániel a Móra iskolában (Fotó: Ady Géza)

 

A nagyvenyimi polgárőrség kutyás járőrének másik tagja, Perjési Tímea, aki saját házánál tartja Zivát, mondhatni: együtt élnek, évek során sok komoly bevetésen vett részt négylábú társával. Például személykeresésen, járőrözésen és más szolgálati akciókon. Arról, hogy a kutya mindig a tőle elvárható maximumot nyújtsa, kiképzője, Torgovecz Petra gondoskodik. Aki nem csak kedveskedik a malinois-nek, hanem alkalmanként szigorú is hozzá, sőt, időnként a támadást is gyakorolja az állattal – a megtámadott szerepében.

„Követelek tőled, mert tisztellek”... Mindezt a Móra iskolában, az Állatok Világnapja alkalmából rendezett bemutatón láttuk és hallottuk a szakemberektől. Ez alkalomból elsősorban azt akarták tudatosítani a gyerekekkel, hogy miképpen is közeledjenek egy kutyához, ha meg akarják simogatni. A szabály: megkérdezzük a gazdáját, szabad-e? Aztán magszagoltatjuk a kutyával a kézfejünket, majd megsimogatjuk, leginkább a hátát, de semmiképpen sem a fejét.

Elhangzott még, hogy ha megtámadna minket egy kutya, semmiképpen sem szabad elszaladni előle (a kutya 64 kilométer/órás sebességgel képes futni, az ember ezt a sebességet meg sem közelíti), ilyenkor a legjobb, ha megállunk, nem hadonászunk, nem kiabálunk, a kutya legfeljebb belénk csíp – de ez még mindig jobb, mintha komolyan megmarna. Egy idő után úgyis elveszíti érdeklődését az állat, és elmegy. Nem szabad hergelni egyetlen kutyát sem, a legszelídebbet sem, mert nagy meglepetéseket okozhat! És nem javallott csonttal, különösen csirkecsonttal nem jó etetni az állatot:beteg lehet tőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!