Hírek

2013.05.28. 20:20

Decemberig minden vagyonőrnek újra vizsgát kell tennie

Dunaújváros - Sokan sérelmezik a kötelező újravizsgázást az őrző-védők közül - pedig a szakmai kamara megyei elnöke szerint ez nem csak szükséges is, de hasznos, a szakma presztízsének emelése érdekében is.

Pekarek János

Mintegy hatezer őrző-védő alkalmazott lehet Fejér megyében, tudtuk meg Kárpáti Zoltántól, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Fejér Megyei Szervezetének elnökétől. E hatezer ember mindegyikének kötelező és egységesített vizsgát kell tennie ez év december 31-ig, ha folytatni akarja foglalkozását.

Kis képen Kárpáti Zoltán, a megyei szövetség elnöke (Fotó: Lázár Zsolt)

Márpedig több mint valószínű, hogy folytatni akarja  hisz nem véletlenül van Magyarországon sokkal több őrző-védő ember (nagyjából százhúszezer!), mint az unió más országaiban. Kárpáti Zoltán szerint azért alakult ez így, mert a rendszerváltás után sok nyugati cég jött be az országba e feladatok ellátására - a rendőrség pedig onnan kezdve főként a közbiztonsági, bűnmegelőzési feladatok ellátására összpontosított. A munkanélkülivé vált emberek pedig 320 órás képzéssel egy új szakmát szerezhettek az őrző-védő, vagyonvédelmi ágazatban.

Ám ez a munka sem különbözhet a többitől abban, hogy biztosítani kell a folyamatos szakmai képzést, mondta a megyei kamarai elnök. Különösen, hogy az utóbbi időben nagyon sok jogszabály változott. Minden egyes embernek, aki a biztonsági területen dolgozik, alaposan meg kell ismernie a jogi feltételeket és azok alkalmazásának lehetőségeit.

Már csak a szakma presztízsének emelése érdekében is, tette hozzá Kárpáti Zoltán. Az őrző-védők rendszerint sokkal többet dolgoznak az átlagnál - sokkal rosszabb körülmények között.

Az érintettek közül sokan sérelmezik, hogy újra vizsgázniuk kell, pedig ez nem csak szükséges, de hasznos is. Negyvenórás tanfolyamon vesznek részt az őrző-védők:  ennek hatvan százaléka elmélet, negyven százaléka gyakorlat. Az oktatást és a gyakorlati képzést (a támadáselhárító órákat is) szakemberek tartják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!