Hírek

2013.05.08. 15:18

Ami jó az anyának, a babának

Lelkes és elhivatott szakembereknek köszönhetően csodálatos közös élményekkel gazdagodhatnak a dunaújvárosi kismamák, fiatal édesanyák. A Születés Hetét ünnepelik.

Körmendi Erzsébet

Hihetetlenül sokat változott a világ azóta, hogy a harmadik gyermekem csecsemő volt. Közel húsz év e téren sem múlt egy nyomtalanul - pedig mintha tegnap lett volna -, számos gondozási elvet megreformáltak. Az én időmben még a babakocsi volt a nagy sláger, és nem a rugalmas hordozó-kendő, a nadrágpelenka óriási találmánynak számított. Nos, azzal eddig is tisztában voltam, hogy az eldobható pelenka ma már mindennapi, viszont nagyon rácsodálkoztam a  Születés Hete szerdai workshop-ján, hogy a mosható textíl pelus a menő mostanság. Ám ha a fiatal nagymamák azt gondolják, hogy a régi hófehér lepedő formájút hozták újra divatba, akkor nagyon tévednek: a mai textíl pelenkák színesek, babásak, kis patentos nadrággal együtt kaphatók, és praktikusak.

Riskó Csilla mutatja Hódosi Zsuzsának hogyan kell felkötni hátra a gyerkőcöt. A tizenegy hónapos Nagy Jázmin Flóra figyeli, mi történik (Fotó: Vohlmann György)

 

- Nemcsak neked jelentenek újdonságot a programokon bemutatott dolgok, hanem még nekünk, gyakorló anyáknak is tartogatnak meglepetéseket a szakemberek. A kislányom két és fél éves, vagyis nem vagyok már kezdő, évek óta gyakorlom az anyaságot. A védőnő sokat segített az első időszakban, a bababoltokban is hasznos dolgokat tud meg az ember. Mégis teljesen mást adnak ezek a szakemberek által szervezett bemutatók és programok - mondja Zemankó Csabáné Éva.

A barátnője hozzáteszi: - Engem például nagyon érdekelt a keddi homeopátiás előadás, mert a szoptatás miatt nem szívesen szedek gyógyszert még fejfájásra sem, és egyébként is hiszek a természetes gyógymódokban. A mai hordozós fitness is nagyon tetszett, fogalmam sem volt róla, hogy létezik a bébivel közös torna.

A Születés Hete fő szervezője Antal Zsuzsanna, a helyi kórház szülésznője nagyon elégedett, mert szinte valamennyi programjukon teltház van. A mesekuckótól a baba masszázson keresztül egészen a bébiúszásig mindent felvonultatnak, pénteken pedig - gyermekfelügyelet mellett - szakmai napot is tartanak a kórházban, ahol a szülészet aktualitásaival és egyéb egészségügyi témakörökkel ismerkedhetnek meg a szülők.

A szervezők igyekeztek újdonságokat felvonultatni, népszerűsíteni azokat a gyermeknevelési, ápolási és hordozási  módszereket, amelyek hasznosak az édesanyáknak, várandósoknak, megkönnyítik a gyermeknevelést. A csecsemő születése a legcsodásabb érzés. A szervezők azt szeretnék, ha minden kismama valóságos csodaként élné meg az újszülöttel töltött időtszakot. Ebben segít a Születés Hete program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!