Hírek

2013.03.27. 17:56

Kutyák, emberek együtt tartása

Dunaújváros – A kutyáknak és embereknek egyaránt hasznos tanfolyamok és ismeretterjesztő előadások kezdődnek.

Pekarek János

Régi barátunk és riportalanyunk, a székesfehérvári Nyakas Gábor kutyakiképző (ha lehetséges egyáltalán így leírni ennél sokkal összetettebb hivatását) remek ötlettel jelentkezett.

Az ötlet nem új: Suliprogramjával évek óta járja a megye óvodáit és iskoláit. Sőt: egy külön, felnőtteknek szóló mesterkurzus is kinőtte magát e kezdeményezésből: a Kutyapszichológia.

Nyakas Gábor kutyakiképző

A lényeg: Gábor kutyatartóknak és kutyátlanoknak is hasznos ismereteket ad át kedvenc háziállataink lelkivilágáról.

Ez olyan ismereteket közvetít, ami az állattartás alapjairól szól, közérthetően, mindig az adott korosztályok szintjén. Bemutatja például, „hogyan működnek a kutyák”, leírja az életfolyamataikat, gondozásukat egészen az állatok öregkoráig, és közben számos tévhitet is eloszlat e jószágokról.

Közben beszél arról is, miként lehet elkerülni, megelőzni egy kutyatámadást, illetve mi a teendő, ha már egy ilyen támadás áldozatává lettünk? Ennek, jegyzi meg Nyakas Gábor, mindig van aktualitása, és az esetek hetven százalékában az áldozat közvetlen környezetében élő eb a „tettes”.

De nem mindig a kutya az oka!

Az áldozatok pedig többnyire a gyerekek és az idősek közül kerülnek ki. Ezért is e korosztályok tagjai alkotják az első számú célcsoportot az előadáshoz.

A Suliprogram teljesen ingyenes: az első előadás színhelye várhatóan az Arany János Általános Iskola lesz a jövő héten - de előadónk feltett szándéka, hogy felkeresse az összes dunaújvárosi általános iskolát programjával.

Már kifejezetten a kutyatartóknak szóló program a következő, amit ugyancsak Nyakas Gábor vezet majd, szintén áprilistól.

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének (MEOE) helyi csoportja felkérte szakértőnket, hogy vezesse a városi kutyakiképző iskolát. Az erdei tornapályánál működő iskola felfuttatása sokat jelenthet a városban tartott kutyák viselkedésének szabályozása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!