Hírek

2012.11.02. 14:30

Traffipax: Amit szabad, és amit nem a rendőröknek

Székesfehérvár - Mit szabad és mit nem szabad megtenni a sebességmérő műszert kezelő rendőrnek? - ezt firtatta egy olvasónk. Kérdéseire Kaposvári Károly rendőr alezredes válaszolt.

B. Kiss László

Egy olvasónk azzal a kérdéssel kereste meg lapunkat, hogy tudni szeretné, milyen feltételek teljesülése mellett használhat traffipaxot a rendőrség? Az illető szerint a közeli napokban egy civilnek látszó autó Fehérváron a 8-as elkerülő út mentén, forgalomtól elzárt helyen, menetiránnyal szemben fényképezett. Azon túl, hogy ez mennyire szabályos, az olvasót érdekelték a sebességmérés általános szabályai is. Ki és milyen feltételekkel működtethet trafipaxot? Csak rendőr vagy civil is? A műszer kezelőjére, az azt rejtő autóra mennyiben vonatkoznak a KRESZ szabályai? Milyen mértékű lehet a műszer álcázása? Van-e mérlegelési joga a műszert kezelőjének, hogy kit fényképez le?

A kérdésekre Kaposvári Károly rendőr alezredes, a megyei főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője válaszolt. Eszerint a sebesség- és forgalomellenőrző technikai eszközök joghátránnyal járó alkalmazására és üzemeltetésére jelenleg csak és kizárólag a rendőrség jogosult. Ezen feladatok ellátására hitelesített mérőkészülékek alkalmazhatók, a mérőkészülék üzemeltetését csak az adott készülékre levizsgázott, kezelői igazolvánnyal rendelkező rendőr végezheti.

A sebességmérő készüléket hordozó rendőrségi jármű a sebességmérés során a jármű forgalom elől elzárt területen, továbbá a közútnak azon a részén is elhelyezhető, ahol a járművek megállása és várakozása tilos. A sebességmérő készülék álcázására vonatkozóan nincs meghatározott irányelv, illetve tiltás, erről a kezelő vagy annak parancsnoka dönt.

A sebességmérő készülékek alkalmazására manuális, tehát teljes kézi üzemmódban is sor kerülhet, ahol az adott sebességtúllépést elkövető jármű megcélzását követően a  felvétel indítását és megállítását a kezelő személy végzi. A műszer félautomata, illetőleg automata üzemmódban is működtethető; ekkor a limitértéket elérő, illetőleg meghaladó sebességgel közlekedő járművekről készül automatikusan felvétel. Ennek alapján annak eldöntésére, mérlegelésére, hogy kit, illetve milyen járművet mér be a rendőr, lehetőség nincs - hangsúlyozza az osztályvezető.

Az olvasó által megemlített konkrét esetben a sebességellenőrzés végrehajtása, a mérőkészülék telepítése az előírásoknak megfelelően történt - derül ki Kaposvári Károly válaszából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!