Hírek

2012.09.03. 14:19

Afganisztánba induló kontingenst búcsúztattak Székesfehérváron

Székesfehérvár - A város szívében búcsúztatták hétfőn Afganisztánba induló katonáinkat. Megváltozik a missziók jellege.

Tihanyi Tamás

Hazánk 2003 óta vesz részt katonai kontingenssel az afganisztáni NATO-misszióban. Előbb egy gyalogos század érkezett Kabulba, majd megszervezték Baghlán tartományban a Tartományi Újjáépítési Csoportot. Ezután sok más szerepvállalás következett, áldozatok is voltak, majd miután a szövetség bejelentette az afganisztáni küldetés végét, a kormány (augusztus 22-én) politikánk változatlansága mellett ottani missziónk átalakításáról döntött. A honvédség hat év után, 2013-ban kivonja Baghlánból katonáinkat, ám októbertől fél évre átveszi a kabuli repülőtér védelmét. Hétfőn a Városház téren 227 olyan katona búcsúzott, aki az új, kabuli  misszió tagja, 89 honvéd még utoljára elindult Baghlánba, húszan pedig a légi kiképző-támogató csoport tagjai.

A hétfői búcsúztatón a város és a megye irányítói, a történelmi egyházak képviselői és a hozzátartozók mellett ott volt Hende Csaba honvédelmi miniszter is, aki beszédében arra emlékeztetett: Afganisztán a világ népeinek közös vállalkozása, s benne az Észak-Atlanti Szövetségé, amelyhez Magyarország saját elhatározásából, a népszavazás 85 százalékos többségével, saját biztonságának és nemzeti érdekeinek védelméért csatlakozott. Hende elismerte, hogy az afganisztáni küldetés  a NATO és a honvédség legnehezebb vállalkozása. Azt mondta: "A barátokat mindig olyankor lehet megismerni, amikor a dolgok komolyra fordulnak. Ilyenkor derül ki, hogy ki mire képes, ki mit tud hozzátenni a közös erőfeszítésekhez. A küldetés döntő és kritikus részéhez érkezett. Eljött az idő, hogy Afganisztán népei kezükbe vegyék a sorsukat. Ennek érdekében átalakítjuk a missziót is: a hangsúly a tanácsadáson, mentoráláson, felkészítésen lesz. Ezzel egy időben a szövetség megkezdi csapatainak kivonását."

A miniszter felsorolta mindazokat az eredményeket, amelyeket a magyar katonák elértek Baghlán tartományban. Kutakat fúrtak és utakat építettek, iskolákat és kórházakat emeltek, sőt, mecseteket tettek újra használhatóvá. Enni adtak az éhezőknek, takarót és kályhát a fázóknak. Villanyvezetéket építettek és törpe erőműveket telepítettek. És persze robbanószerkezeteket hatástalanítottak, ki tudja, hány ember életét mentve meg ezzel. Két tűzszerész pedig életét áldozta ezen a fronton, de volt Fejér megyei - besnyői - áldozata is a szerepvállalásnak.

A hétfőn elbúcsúztatott katonák dolga lesz, hogy az eredetileg tervezettnél fél évvel korábban lezárják a baghláni küldetést. A többiek pedig a kabuli repteret őrzik majd, s pilótákat képeznek ki. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!