Hírek

2012.01.10. 03:29

Szakmailag kifogástalan, de...

Dr. Bocsi Andrea - aki nem mellékesen a Tourinform Szövetség elnöke is volt - hat évig vezette a Dunaújvárosi Kistérségi Turisztikai Nonprofit Kft.-t.

Szalabán Attila

Bocsi Andrea kinevezése tavaly májusban járt le, előtte pályázatot írt ki az önkormányzat a kft. ügyvezetői állására, és az arra jelentkezők közül Varsányi Gyulát bízta meg a közgyűlés, aki jelenleg is vezeti a céget és az irodát. A személyi döntés mellett belső ellenőrzést is elrendeltek a turisztikai kft.-nél 2006-ig visszamenően.

A vizsgálat összefoglaló jenetése elkészült, és azt közzétették a város honlapján. Az ellenőrök leszögezték már az elején, hogy a volt ügyvezető készségesen állt rendelkezésükre, és válaszolt az általuk feltett kérdésekre. Tényként állapították meg, hogy az ügyvezető rendszeresen beszámolt a taggyűlésnek a társaság szakmai munkájáról, az éves beszámolót, közhasznúsági jelentést és pénzügyi terveket is rendre bemutatta. Ezek elfogadását taggyűlési és közgyűlési határozatok tükrözik.

Az ügyvezető turisztikai szakmai munkája a belső ellenőr szerint is kifogástalan. A társaság működésével kapcsolatban azonban sok súlyos hibát, hiányosságot tárt fel, és úgy fogalmaz: ezek bekövetkezésében szerepet játszott, hogy az ügyvezető tapasztalatlan a cégvezetésben, és megítélésük szerint feltétel nélkül megbízott a munkatársai szakértelmében.

A társaság működésével, számviteli bizonylati rendjével, pénzkezelésével kapcsolatban húsz ellentmondást, hibát, hiányosságot, szabálytalanságot tartalmaz a jelentés összefoglalója. Például... A társasági szerződést három esetben nem a tulajdonos határozatai szerint módosították. Nem alakították ki a társaság iratkezelési rendjét, nem készítették el az iratkezelés szabályzatát, valamint ügyrenddel nem rendelkezik a kft. Az ügyvezető nem a kft. munkavállalóját bízta meg a turinformiroda vezetői munkájának helyettesítésével, hanem egy betéti társaságot, amelynek kültagja nem volt jogosult a bt. képviseletére, továbbá a helyettesítés utolsó hónapja törtidőszak volt, mégis teljes havi megbízási díjat fizetett a kft. Az ügyvezető munkáltatói jogkörénél fogva olyan juttatásokat biztosított dolgozóinak, amelyek nem szerepeltek a taggyűlés által elfogadott SZMSZ-ben, sem más szabályzatában: egészségpénztári befizetésen kívül iskolakezdési támogatást adott, engedélyezte cégtelefon használatát, továbbá üdülési csekkel jutalmazott. A dolgozók nem térítették meg a szolgálati telefon számlájának magánhasználati részét. Valamint súlyos hibaként róják fel, hogy a külföldi mobil internethasználat jelentős többletköltséget okozott a társaságnak, és nem is minősül cél szerinti közhasznú tevékenységgel kapcsolatos költségnek .

A belső ellenőr kifogásolta azt is, hogy a bérfizetés napjára, a munkaidőre és az ebédidőre vonatkozóan nem egységesek a munkavállalókkal kötött szerződések. A főkönyvi könyvelés nem volt mindig szabályos, nem működött a pénztárellenőrzés. Súlyos hibaként említi a jelentés, hogy egyik munkavállaló gyermekeinek szakmai tanulmányúton felmerült költségeit is a turisztikai kft. fizette, reprezentációs költségként. A gazdasági eseményekhez kapcsolódó pénzkezelés rendjében, gyakorlatában és a bizonylatolásban szintén hibákat találtak az ellenőrök.

Megkérdeztük az érintettet, Bocsi Andreát, aki azt mondta, megkapta a jelentést, ismeri annak tartalmát, ám egyelőre nem kívánja kommentálni azt.

A közgyűlés zárt ülésen tárgyalta az anyagot, és Németh Tünde sajtóreferens tájékoztatása szerint utasította a Turisztikai Kft. ügyvezetőjét, Varsányi Viktort, hogy vizsgáltassa meg a társaság jogi képviselőjével, indítható-e büntető- munka- vagy polgárjogi eljárás a feltárt szabálytalanságok alapján. A jogi véleménynek január 31-ig kell elkészülnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!