Hírek

2012.01.10. 03:23

DÉT: a szolidaritás alapján működnek

Dunaújváros - Amint arról az elmúlt napokban több részletben beszámoltunk: már elkezdődtek, vagy a napokban kezdődnek a város nagyobb munkáltatóinál a bértárgyalások. Ráadásul...

zaol.hu

- Már zajlanak, vagy napokon belül megkezdődnek az idei bértárgyalások a Dunaújvárosi Érdekvédelmi Tömörülésben (DÉT) résztvevő szakszervezetek és azok partnerei, a munkaadók között - mondta lapunknak Orgovány Zoltán, a tömörülés soros elnöke.


Mint említette, egyelőre érvényben vannak a tömörülésben érdekelt tíz szakszervezet és a vállalkozások között kötött kollektív szerződések - de előfordulhat, hogy ezeket még az új Munka törvénykönyve életbelépése előtt felmondják, vagy újratárgyalják. Ez utóbbi esetekben lesz jelentősége a DÉT-hez tartozó szervezetek közös kiállásának, a szolidaritás jegyében. Orgovány nem bocsátkozott részletekbe arról, hogy ez esetben milyen konkrét akciókat terveznek.

Arra a felvetésre, ami a múlt héten lapunkban is megjelent (Holik Viktortól, a Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezetének elnökétől), hogy a DÉT-hez hasonló, szakszervezeti konföderációkon felüli, szakmáktól és ligáktól független tömörüléseket kellene szervezni országos méretekben a dolgozók érdekeinek érvényesítésére, a DÉT elnöke egyetértését fejezte ki.

- Valóban szükség lenne az eddigi szakszervezeti, érdekvédelmi kereteken felülemelkedő, közös fórumokra országosan is! - jegyezte meg Orgovány Zoltán. - Szervezetünk megalakításának első perceitől kezdve támogatunk minden hasonló elképzelést. Különösen, hogy a Rendészeti Kamara után, amely miniszteri kinevezett vezetésével látná el a rendvédelmi szervek dolgozóinak érdekképviseletét, információink szerint a köztisztviselőknél is hasonló szervezetet alakítana a kormány - mondta a DÉT elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!