Hírek

2011.04.29. 05:19

Kiégett lakások, kedélyek

Többször írtunk már a Bocskai utcában karácsonykor kiégett lakásról, amelyben életét vesztette egy asszony, s két lakás lakhatatlanná vált. Váratlanul gyors és hatásos segítséget kapott a lakóközösség a biztosítótól, a szolgáltatóktól és helyi vállalkozóktól - de úgy tűnik, a java még hátra van!

Pekarek János

Amint arról aktuális számainkban beszámoltunk, a lakás tulajdonosa, egy 51 éves, rokkantnyugdíjas tanárnő a tűzben meghalt, 25 éves, munkanélküli fia égési sérülésekkel került kórházba, ahonnan másnap kiengedték.

A paneltűzben más nem sérült meg - ha az ijedséget nem számítjuk. Ez a tűzoltók és a rendőrök összehangolt és (túlzás nélkül állíthatjuk ma is!) hősies erőfeszítéseinek volt köszönhető.

 

A házban (télvíz idején, karácsonykor...) napokra ki kellett kapcsolni a fűtést, a gáz- és az áramszolgáltatást. De napokon belül hozzáláttak a helyreállításhoz. A lépcsőházat például újévre kifestette egy helyi vállalkozó, aki munkatársaival ingyen és bérmentve kitakaríttatta a kiégett lakást. A helyreállításban jó partnernek bizonyult az épület biztosítója is.

Azonban a ház statikai felülvizsgálatra szorult - aminek eredménye egyszerre volt kedvező és kedvezőtlen.

A felmérés szerint ugyanis a közelmúltban kívülről szigetelő réteggel ellátott panelház oldalfalai nem szenvedtek nagyobb károkat. Ám a 6. és a 7. emeleti lakások nagyszobái közötti két vízszintes panel a statikus szerint alkalmatlanná vált feladata ellátására.

A kiégett lakást és a fölötte lévő otthont lakhatatlanná minősítették a szakemberek.

 

A lakás örököse, a 25 éves fiatalember nagyszüleihez költözött. A fölötte lévő lakás két tulajdonosa, egy középkorú házaspár azóta is albérletben él. Ugyan mindkettejüknek van állása, de a minimálbér környékén keresnek, ezért érthetően sürgető számukra, hogy minél hamarabb visszakerülhessenek az otthonukba.

Azt azonban még egyetlen mérnök sem tudta megmondani, hogyan lehet kicserélni egy kész panelházban két födémpanelt úgy, hogy az épület többi része ne szenvedjen károsodást.

- Eddig bárkivel beszéltem, akár a műszaki egyetemen, akár a gyakorló építőmérnök kollégák közül, még senkinek sem akadt használható elképzelése! - mondja Kiss Rezső, a ház közös képviselője, aki egykor maga is speciális kivitelezésekre szakosodott építőmérnökként végzett a pécsi Pollack Mihály főiskolán. - A cserére szoruló vasbeton paneleket magasnyomású vízzel kellene kivágni: ehhez legalább háromezer liter víz kell. Hogyan akadályozzuk meg, hogy ez a rengeteg víz lefolyjon az alsóbb lakásokba? S ha kivágták a vízszintes paneleket, mi történik a ház stabilitásával? Hiszen egy ilyen épületben minden panel össze van kötve legalább egy másikkal. Kutakodtam az interneten, s úgy tűnik, hogy ha egy újabb statikai szakvélemény elegendőnek tartja a födém megerősítését, akkor nem kell kivágni az említett két panelt, hanem különböző felhordási technológiákkal, a belmagasság jelentős csökkenése nélkül megoldható a helyreállítás. Kértem árajánlatokat, azokat továbbítottam a biztosító szakembereinek: a továbbiakban ők kérnek új szakvéleményt. A munkálatok ennek elkészülte után, s annak értelmében kezdődhetnek el - mondja a közös képviselő.

Jártunk tegnap a helyszínen: külsőre nem sok minden változott a házon. A kiégett lakásból, az eddigi takarítás dacára továbbra is erős, égett szag lepi el a felsőbb lakásokat. De a lakókat mintha közelebb hozta volna egymáshoz a baj.

Szükségük is van rá...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!