Hírek

2010.05.27. 02:27

Dunaújvárosi pataklesen

Dunaújváros - Ha minden rendben van, észre sem vesszük őket. Pedig az M6-os autópályától Pálhalmán át, négy kis patak viszi kilométereken át a esővizet a városon keresztül-kasul a Dunáig.

Szigeti Sándor

Hallottak már róluk? Nem? Pedig ezeknek a vízfolyásoknak köszönhető, ha egy-egy felhőszakadás után nem áll a víz az utcákon mondjuk a Béke városrészben, az Újtelepen, az Óvárosban, Pálhalmán, a Kádár-völgyben, vagy a Belváros egy részén.

- Az Alsófoki patak Pálhalmapusztáról ered, és keresztezi a Paks - Pusztaszabolcs vasútvonalat, majd átjön a hatos számú főút alatt, végül a városon áthaladva ömlik a Dunába. Vízgyűjtő területe eléri az M6-os autópálya nyomvonalát, déli határa pedig a vasmű ipari területe. A Gyármegkerülő árok kacskaringós vonaláról kapta a nevét és a Béke városrész és a Kádár-völgy területeiről vezeti el a vizet - meséli nagy átéléssel Megulesz Gabriella.

A Dunaújvárosi Vízi Társulat műszaki vezetője segít eligazodni a városban fellelhető vízfolyások, természetes csatornák között.

- Ezeket a vízfolyásokat a természet alakította ki, később azonban a medrüket burkolták, majd a hordalékfogókat, fenéklépcsőket, és bukókat építettek. Érdekes, hogy soha nem száradnak ki. Ha nincs is esős idő, a talajból és más vízforrásokból azért mindig akad elszállítani való víz. Ahol a felszínen például nagyobb útkereszteződés (például az Aranyvölgyi, a Baracsi és a Magyar út találkozásánál) van, ott úgynevezett zárt szelvényben, a felszín alatt kiépített csatornában halad tovább az esővíz - mondja Megulesz Gabriella.

A Dunaújvárosi Vízi Társulat Adonytól, Ercsin és Előszálláson át egészen Dunaföldvárig, több mint százezer hektáron végez vízgazdálkodási közfeladatokat. Dunaújvárosban többek között a társulat feladatai közé tartozik az imént említett vízfolyások fenntartása, üzemeltetése:

- Mi végezzük a kaszálást, az iszaptalanítást, a burkolatjavítást, és évente két-három alkalommal elszállítjuk a patak melletti kertekben lekaszált füvet, levágott gallyakat és nyesedéket. Nagyon kellene a városba egy komposztáló, hogy a kiskerttulajdonosoknak más alkalommal is legyen hová vinniük a növényi hulladékot - szögezi le a társulat műszaki vezetője.

Mint mondja, az emberek rendkívül találékonyak: bár nem szabályos, folyamatosan töltik fel a patakpartokat, rézsűket, ahol jobb esetben virágos kerteket, parányi zöldségföldeket, rosszabb esetben viszont parkolókat alakítanak ki.

Az észrevétlenül dolgozó négy patak egyébként jól vizsgázott a mostani nagy esőzések, felhőszakadások alkalmával. Menetrendszerint szállították a Dunához a tengernyi esővizet. Ahhoz, hogy ez így is maradjon, rendszeres tisztításuk szükséges.

Címkék#patak#víz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!