Hírek

2009.08.05. 02:29

A fürdőmestereket is ellenőrzik

DH-információ - Augusztus 25-ig az ország összes fürdőjét ellenőrzi az ÁNTSZ - társhatóságok segítségével.

Szabó Szabolcs

Tegnap a dunaújvárosi temetőben helyezték végső nyugalomra a tragikus fürdőbalesetben elhunyt kisfiút, R. Somát. 

A múlt hónapban sorozatban három fiatal vesztette életét mesterséges vízpartokon, élményfürdőben. A közvéleményt megrázó tragédiák után Molnár Csaba kancelláriaminiszter minden eddiginél szigorúbb ellenőrzést rendelt el az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) vezetésével a hazai fürdőkben. A napokban induló ellenőrző vizsgálatok részleteiről dr. Faludy Gábor, ÁNTSZ Közegészségügyi Főosztályának vezetője tájékoztatta lapunkat.

- A kormány az ÁNTSZ-t és két társhatóságot, Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot, és az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőséget jelőlte ki a célzott ellenőrzésre, amelynek középpontjában a fürdők biztonsága áll. Az országos ellenőrzést az ÁNTSZ regionális intézményei szervezik és bonyolítják le. Terveink szerint augusztus 25-ig minden fürdőt átvizsgálunk.

Dr. Faludy Gábor kitért az élményfürdőkre és a víziparkokban található berendezésekre is.

- A 7/2007-es GKM rendelet foglalkozik részletesen a mutatványos berendezések biztonságáról. Ide tartoznak a pl: a fürdőkben található vízicsúzdák és egyéb vízi szórakozást nyújtó berendezések is. Az EU-s követelményeknek megfelelő szabályozás tehát biztosított, a következő három hét során ezen előírások betartását ellenőrizzük 2500 kolléga bevonásával. E mellett a fürdőmesterek végzettségét igazoló papírokat is megvizsgáljuk. Az akció során számítunk a fürdők üzemeltetőinek együttműködésére is, hiszen célunk közös: megnyugtatni a fürdővendégeket és garantálni a biztonságos kikapcsolódást.

A közegészségügyi főosztályvezető hangsúlyozta: -Az ellenőrzés nem arra szolgál, hogy bűnbakokat keressünk, fürdőket zárjunk be. Remélhetőleg mindenki átérzi felelősségének súlyát és pótolja esetleges hiányosságait. Természetesen, ha kirívó, testi épséget veszélyeztető szabálytalanságokra bukkanunk, megtesszük az ilyenkor szükséges lépéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!