Hétvége

2012.04.01. 07:25

Gőzerővel készülnek a repülőnapra és a majálisra

Székesfehérvár, Börgönd - Éves, nyílt közgyűlését tartotta szombaton az Albatrosz Repülő Egyesület. A börgöndi leszállópályával kapcsolatos újdonságokról is beszámoltak.

Lovász Lilla

Már elkezdődött az Albatrosz Repülő Egyesület által évente megrendezett és igen népszerű szeptemberi repülőnap szervezése, ám addig sok más feladat is vár a tagokra, derült ki a közgyűlésen.

- Pénteken vettem át a hatósági engedélyt: Börgönd az eddig „nem nyilvános fel- és leszállóhely” státusz helyett megkapta az ICAO IV. osztályú „repülőtér” besorolást. Ez azt jelenti, hogy olyan polgári célú nem nyilvános repülőtér lett a börgöndi pálya, amelyről légi járművekkel szabadidős tevékenység és munkavégzés is végezhető, és amely motor vagy hajtómű nélküli légi járműveket korlátozás nélkül, motorosakat pedig némi korlátozással jogosult kiszolgálni – mondta el Szilády Dezső, az egyesület elnöke.

Az új besorolás szerinti törvényi előírásokat kivétel nélkül a börgöndi repteret most már hivatalosan is üzemeltető ARE valósítja meg. - A repülőtér pályájának megfelelő kialakítása és egyéb technikai felszerelésének biztosítása, a meteorológiai és tájékoztatási szolgálat működtetése is a száztagú egyesület feladata lesz.

A repülőnapi készülődés mellett a tagok már gőzerővel készülnek a kedvelt repülőmajálisra is. Ennek megrendezését nem érinti a Magyar Repülő Szövetség körül gyűrűződő probléma, ami miatt a szervezet által üzemeltetett gépek egyelőre földhöz vannak szögezve. Az ARE saját üzemeltetésű gépei ugyanis rendelkeznek minden szükséges engedéllyel.

Az ICAO szerinti IV. kategóriás reptér besorolás mindaddig fennáll majd, amíg a börgöndi elképzelések során felvázolt nemzetközi leszállópálya terve meg nem valósul. Erről azonban a beruházó Alba Airport igazgatója, Tóth Ferenc a közgyűlésen elmondta, a gazdasági helyzet miatt ez pár évig biztosan nem lesz aktuális. Arról szintén tájékoztatott, a beruházók hosszú távú elképzelései között a börgöndi sportrepülés zavartalan folytatódása is szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!