Hétvége

2010.07.17. 02:29

Fontos feladat a párt megújítása

Fejér megye országgyűlési képviselőit mutatjuk be sorozatunkban. Főleg arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen politikai elképzelésekkel igyekszik megszolgálni a választók bizalmát beszélgetőtársunk. Ezúttal a parlamentbe megyei listáról bejutott, egyetlen Fejér megyei, szocialista képviselőt, Horváth Andrást kérdeztük.

nincs nev

- Igen, ez történelmi vereség volt, amit nehezen éltük meg. Viszont megfelelő jelöltjeink voltak, és becsülettel végigdolgozták a kampányt. Sajnos sok esetben nem rajtunk múlt. Az elmúlt nyolc év kormányzati hibái, a rosszul elmagyarázott gazdasági lépéseink oda vezettek, hogy a Fidesz által félremagyarázott, részleteiből kiragadott dolgok átmentek a médián. Sokkal jobb volt a kommunikációjuk, és egyrészt ez vezetett a választási vereségünkhöz. Másrészt jóval előbb meg kellett volna csinálni a párton belüli megújítást, amit végre elkezdtünk. Nálunk három éve megújult a megyei szervezet, tavaly a fehérvári, idén a dunaújvárosi, úgyhogy mi elkezdtük ezt a folyamatot. A másik gond az volt, hogy amikor Gyurcsány Ferenc lemondott, nem lettek előrehozott választások. Mi, fehérvári MSZP-sek szorgalmaztuk ezt, de a párttagság és a képviselőink többsége nem azt látta a jó útnak. Ma már többen vannak, akik velünk értenek egyet. Nem egy baloldali kormánynak kellett volna kezelnie a válságot, olyan döntéseket hoznia, hogy az emberektől el kell venni az ország gazdaságának életben tartásához. A megújulás egyik alaptézise szerintem az, hogy vissza kell térni a klasszikus baloldali értékekhez. Abban hiszek, hogy egy markánsan baloldali, de nyitott néppártot kell kiépíteni. Vissza kell térni a hagyományos baloldali szavazókhoz, a bérből, fizetésből élőkhöz és az ő képviseletükhöz.

- A kormányzati oldalnak kétharmados többsége van. Az ellenzék mozgástere a korábbinál is kisebb...

- Számomra ez nem ismeretlen, hiszen úgy működik most az országgyűlés, mint eddig az elmúlt négy évben Fejér megye közgyűlése. Magyarul: az utolsó pillanatban vannak az előterjesztések, például a gazdasági törvények vitáját hétfőn egykor kezdtük meg, és előtte pénteken este lett hozzáférhető az interneten. Iszonyú kapkodás zajlik, mint ahogy itt a megyében is zajlott. Igazából teret sem hagynak az ellenzéknek, hogy dolgozzon. Az egyeztetéseket úgy kerülik el, hogy minden egyéni javaslatként kerül be, s akkor nem kötelező az egyeztetések végigvitele. A kapkodást mutatja, hogy a sporttörvény módosítását már háromszor vonták vissza. Ez számomra azért is érdekes, mert a sport- és turisztikai bizottságban dolgozom.

- Meg a mezőgazdaságiban, legalábbis a parlamenti honlap szerint...

- Mindjárt arra is kitérek, csak még azt elmondom, hogy az eddigi törvények nem az emberekről szólnak, hanem egy álomról a nemzeti együttműködés jegyében. Úgy, hogy van a Fidesz és nincs más. És magával együtt tud működni. Ezért alkottunk szimbolikus törvényeket, amivel ártottunk azoknak, akiknek segíteni akartunk. Lásd a szlovákiai választást a kettős állampolgárságról és a Trianonról szóló törvények után. Ami a mezőgazdasági bizottságot illeti, nos ott csak helyettesítő képviselő voltam, mivel a parlament megalakulásakor a korábbi kormány még ügyvezető volt, és az akkori államtitkár nem lehetett a bizottság tagja.

- Elnöke még a Közép-dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottságnak?

- Nem. Június 16-án menesztettek engem és Szabó Gábor elnökhelyettest is.

- A turisztikai bizottság tagjaként milyen célokat kíván képviselni?

- Június közepén megszüntették a regionális idegenforgalmi bizottságokat, és a kormány még nem nyilatkozott, mi lesz velük. E testületek tagjait a szakmai szervezetek delegálták, így szakmai szerveződés volt. Amikor a most megszüntetett csapat dolgozni kezdett, az utolsók között voltunk a régiók sorában, ma az elsők vagyunk a turisztikai statisztikai adatokat tekintve. Nálunk a válság idején is az előző évinél nagyobb eredmények születtek vendégéjszakában, turisztikai bevételben. Ez persze nem csak a bizottságnak köszönhető, de segítettünk olyan ötleteket megvalósítani, ami a turizmus érdekeit szolgálta.

- Mit kellene tenni országos szinten?

- Külföldön jobb marketingmunkára lenne szükség, erősíteni a meglévő képviseleteket. Fejleszteni kell az egészségturizmust, a gyógyturizmust. A cafeteria és az üdülési csekk tervezett megszüntetése a belföldi turizmus halálát jelenti majd.

- Az önök bizottságához tartozik a sport is...

- Az tény, hogy a sportnak több pénz kellene. A sportgazdaság kétféle sportot ismer: a látványsportot és a szabadidősportot. Az elsőbe sorol minden olyan sportot, amelyben verseny van. A benyújtott, majd visszavont sporttörvény-módosítás igazából öt sportágat emel ki, a focit, a kézilabdát, a vízilabdát, a kosárlabdát és a jégkorongot. Szerintem viszont az összes olimpiai sportágat támogatni kellene, és nemcsak a nagyokat, hanem a kis, vidéki egyesületeket is. Számomra nagyon fontos a szabadidősport is, hiszen az segíti elő az emberek regenerálódását, egészségének megőrzését.

- Milyen megyei célokat tart támogatandónak?

- A megyei közgyűlés Szabadkai Tamás javaslatára megszavazta, hogy a megye országgyűlési képviselői kérjék meg a kormányt a lemaradó kistérségek számára külön programok kidolgozására. A beszélgetésünkig nem történt semmi, ezért képviselőként szeretném benyújtani a javaslatot, ha lehet, még most, a nyári időszakban, ha nem, akkor ősszel. Nagyon fontos lenne az M8-as autópálya megépítése, hiszen a déli térségben elősegítené a fejlődést. Támogatandónak tartom az M6-M7-M1 összekötését is valahol a Váli-völgy közelében. Javasolni fogom, négysávossá épüljön ki a 81-es út Székesfehérvár és Mór között. S támogatandó minden kezdeményezés, ami munkahelyeket teremt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!