Grundbirkózás

2024.02.23. 17:06

Megfogyatkozva is az ország legjobbjai között

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia adott otthont a grundbirkózó diákolimpia országos döntőjének az I. és II. korcsoportban, amelyben a mezőfalvi iskola csapatai is képviseltették magukat.

Gallai Péter

Hátsó sor balról: Fehér Krisztián edző, Szabó Bence, Mazzag Olivér, Bayerle-Berecz Levente, Kiss Erik, Kölesdi Mihály, Csepreghy Péter, Dudás György edző. Első sor balról: Visnyei Zoltán, Radó Roland, Lendvai Bence, Jásper Mihály, Mészáros Balázs, Tombor Bercel, Kovács Huba

Forrás: Magyar Diáksport Szövetség

Idén rekordszámú nevezés érkezett a sorozatra, közel kétszáz intézmény nevezett, a napokban rendezett döntőben végül tizennégy csapat mérette meg magát korcsoportonként és nemenként. Az ünnepélyes megnyitón beszédet mondott Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke, valamint Lőrincz Tamás, Tokió olimpiai bajnoka, világ-és négyszeres Európa-bajnok kötöttfogású birkózó, a KIMBA szakmai igazgatója.

Lőrincz Tamás
Forrás: MDSZ/Blasius Photography-Horváth Balázs

A fináléban a mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola is képviseltette magát, miután remekül teljesítve az egyik, általuk rendezett elődöntőben, három csapatukkal is a fináléba jutottak. A fiúknál mindkét korosztályban, míg a lányoknál a kisebbeknek sikerült kivívni az indulást. 

Tombor István, a DKSE vezetőedzője arról számolt be, hogy sajnos egy betegséghullámnak köszönhetően a lányok el sem tudtak utazni a végső megmérettetésre, továbbá a fiúk is foghíjas kerettel érkeztek Budapestre.
A sorsolásnál a szerencse nem állt a mezőfalviak mellett, mert elég nehéz csoportba kerültek. A II. korcsoportosok az első fordulóban magabiztosan, emberhátrányban is legyőzték a pécsi meszesi iskola csapatát. A második körben is győzelmi kényszerben voltak az orosházi Eötvös-iskola ellen, mert a harmadik ellenfél a sokszoros győztes budapesti Gyulai István Általános iskola volt. Nagyon szoros küzdelemben 4–3-ra alulmaradtak egy egyéni hiba miatt, ami leléptetéssel járt. Később beigazolódott a papírforma, így a csoport harmadik helyén végeztek, ami végül a 10. helyre volt elég. 

Forrás: Magyar Diáksport Szövetség

Összességében jól küzdöttek és egy hajszálon múlt a legjobb nyolcba kerülés, talán teljes csapattal a hat közé is juthattak volna.

– emelte ki Tombor István.
Az I-es korcsoportosok háromcsapatos csoportba kerültek, ahol rögtön egy 7–0-ás vereségbe szaladtak bele az érdi iskola ellen. A kijózanító pofon után a jászberényi iskolát sikerült legyőzni 4–3-ra az utolsó pillanatban, így másodikként a legjobb nyolcba kerültek, ahol a tófeji iskola várta őket az elődöntőért. Őket azonban nem sikerült felülmúlni, így az 5-8. helyért versenyeztek tovább. A tatai iskola legyőzése után újra az érdiekkel csatáztak az 5-6. helyért. Ezúttal is az ellenfél nyert, ezzel a hatodik helyen végeztek. 

Forrás: Magyar Diáksport Szövetség

Ők is elégedettek lehetnek a teljesítményükkel, mert hiányos csapattal a legjobb hatba jutni nagy dolog. A fenti eredményeket komoly sikerként könyvelhetjük el, mivel 197 nevező közül mindkét csapatunk a legjobb tíz között végzett.

– vont mérleget Tombor István.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában