Remeklés

2023.10.03. 07:00

A DKSE tornásza, Czifra Bettina Lili olimpiai kvótát szerzett!

A hétfőn éjszakába nyúló selejtezők zárása után eldőlt, hogy a DKSE tornásza, Czifra Bettina az egyéni összetettbeli eredménye alapján olimpiai kvótát szerzett az antwerpeni világbajnokságon. Sajnos a női válogatottnak ez nem sikerült - a legjobb 12 között kellett volna végezni -, de a 15. hellyel további egy – nem névre szóló – olimpiai indulási jogot kapott az ország.

Gallai Péter

Fotó: Jozsef Freschli/MATSZ

Miután a férfiaknak nem sikerült, így hétfőn a hölgyeken volt a sor, hogy az előzetesen kitűzött legfontosabb célt elérjék, azaz csapatban kivívják az ötkarikás indulási jogot. Azonban ez nem ígérkezett könnyű feladatnak, azok után meg aztán különösen nem, hogy csapat első számú embere, Kovács Zsófia súlyos sérülést szenvedett az egyik utolsó itthoni edzésén Dunaújvárosban. Azonban nélküle is bravúrra készült a DKSE képviseletében rajthoz álló Czifra Lili, Mayer Gréta, valamint Székely Zója, Bácskay Csenge, Szilágyi Nikoletta alkotta együttes.

A női selejtező vasárnap kezdődött, a magyarok hétfőn este léptek a szerekhez, a nyolcadik csoportban. Ekkora egyébként már megtelt a dunaújvárosi Pap Zoltán Tornacsarnok, ugyanis a DKSE szakosztálya közös szurkolásra várt mindenkit a kivetítő elé, és itt volt a műtéten átesett Kovács Zsófia is, hogy ő is innen szurkoljon a társaknak, illetve a magyar csapatnak.

Ugráson Czifra Bettina Lili kapta a legtöbb pontot (13.633), Bácskay Csenge 13.500 (1. ugrás 2. ugrás 13.800, 13.200), Székely Zója 13.033, Mayer Gréta 13.300-al zárt. Felemáskorláton Székely Zója bizonyult a legjobbnak 13.866 ponttal, őt Czifra Bettina Lili 12.733, Mayer Gréta 11.766, Bácskay Csenge 11.300 követte. Gerendán ismét a dunaújvárosiak első éves tehetsége volt a legjobb, Czifra 12.866 pontot kapot, Mayer Gréta 12.466, Szilágyi Nikolett 12.400, Székely Zója 12.166 ponttal fejezte be ezt a szert. Talajon szintén dunaújvárosi elsőség született házon belül, Mayer Gréta 12.400 pontja után Székely 12.200, Czifra 12.133, Szilágyi 12.066 pontot kapott.

A vb-n a selejtező 5-4-3-as rendszerben zajlott. Ez azt jelenti, hogy az ötfős csapatból négyen mehettek fel a szerre, ahol a csapateredménybe a legjobb három pontszám számított, ez alapján osztották ki az olimpiai kvótákat. Párizsi indulási jogot az első 12 helyezett kapott, és csoportja után a magyar együttes pont ebben a pozícióban állt. Azonban még hátravolt több nagyágyú, így valami óriási csodának, illetve az ellenfelek részéről balszerencsének kellett volna történnie, hogy a japán, francia, kínai hármasból egyik se szerezzen több pontot nálunk. Ez végül nem történt meg, így a lányok 15. helyen zártak. Az összpontszámot tekintve többet gyűjtöttek, mint tavaly a világbajnokságon, azonban hiába tettek meg mindent és teljesítettek szinte hibátlanul, ez nem volt elég a fő cél eléréséhez, amit sírva vettek tudomásul. Viszont ezzel a pozícióval Magyarország egy egyéni indulási jogot kapott a jövő évi párizsi olimpiára, ami nem névre szól. Nyilván a sportban nincsen ha, de mindenki azon a véleményen volt, hogy Kovács Zsófiával simán összejött volna a csapatkvalifikáció is, egyébként 3,666 ponttal maradtunk le a 12. Kanadától.

Egyéni összetettben viszont Czifra Bettina Lili és Székely Zója továbbjutó helyen volt, a 24 fős finálé szempontjából előbbi, Trenka János tanítványa 51.365 ponttal a 22., míg Székely 51.265 ponttal a 23. helyen állt. Aztán a többiek gyakorlata után késő éjszaka kiderült, az elsőéves DKSE tornász végzett a magyarok közül a legelőkelőbb helyen, 33. lett, de az olimpiai kvalifikációs szabályok szerint előle kiestek azok a versenyzők, akik már rendelkeznek kvótával. A szabályok szerint a nőknél 14-en (nemzetenként egy fő) lettek olimpikonok, azok, akik a csapat tagjaként még nem harcolták ki az ötkarikás szereplést. Székely második magyarként az előbb írtak miatt nem kaphatott olimpiai indulási jogot.

Az antwerpeni vb-n a férfiaknál korábban Mészáros Krisztofer váltotta meg repülőjegyét Párizsba.

Sokáig úgy tűnt, hogy Bácskay Csenge finálés lehet ugráson 13.500 pontjával, végül második számú tartalék lett.

A Magyar Szövetség közleménye idézte mások mellett az újdonsült párizsi indulónkat, Czifra Bettina Lilit.

Czifra Bettina Lili: 

Jelenleg szóhoz sem jutok… Még nem tudok mit mondani… El sem hiszem… Nagyon örülök. Én csapatban gondolkodtam, egyénivel egyáltalán nem is foglalkoztam, a csapatra voltam ráállva. Nem is foglalkoztatott, hogy én személy szerint is szerezhetek kvalifikációt. Nem, egyszerűen nem gondoltam, hogy kvótás leszek az egyéni eredményem alapján. Tudtam, hogy osztanak egyéni kvótát, nagyjából tisztában voltam ezzel, de a pontos feltételeit nem is ismertem. Egyébként tudok jobb gyakorlatokat a mainál, de összességében nem volt rossz életem első felnőtt világbajnoksága. A felemáskorlát egész szép volt, a gerenda kimondottan tetszett, 5.6 kiinduló pontú gyakit tudtam bemutatni, persze volt egy megingás, de ettől függetlenül nagyon jól sikerült. A talaj kicsit pattogós volt, az ugrással meg voltam elégedve, de ott is tudok jobbat. Bevallom őszintén, amikor tavaly a junior Európa-bajnokság döntőjében szerepeltem gerendán álmaimban se merült fel, hogy én lehetek az első magyar női tornász, aki név szerinti kvótát szerez Párizsra. 16 évesen…,ez szinte hihetetlen…, nagyon boldog vagyok!

Draskóczy Imre, szövetségi kapitány: Nagyon-nagyon büszke vagyok a lányokra, mindent megtettek, kiegyensúlyozottan versenyeztek, nem rajtuk múlt, összeforrott, szép csapatmunkát mutattak be, úgyhogy ennek köszönhető a 15. hely. 

Szinte biztosra mondhatjuk, hogy legjobb tornászunkkal, Kovács Zsófival a csapat kijutása is meg lehetett volna az olimpiára. Persze volna nincs a sportban… 

A realitás az, hogy van két kvótánk, egy Czifra Lilinek az összetett alapján és egy név nélküli az országnak. Ennek nagyon örülünk, ráadásul megdupláztuk a kvóták számát az előző olimpiai ciklushoz képest, hiszen akkor egy női tornász volt kint, most pedig már ketten biztosan utaznak. Ez mindenképpen előremutató, mint ahogy a csapat teljesítménye is, pontszámilag és minden tekintetben nagyot léptünk előre. Természetesen Zsófi hiányát nem tudtuk pótolni, mindenféleképpen hiányzott nekünk, de a lányok ennek ellenére kitettek magukért, és példaértékűen szerepeltek.

Altorjai Sándor, a MATSZ főtitkára, a magyar csapat vezetője: A lányok esetében Kovács Zsófia kiesése után nehezebb lett a helyzetünk. Egész addig – múlt hét szombatig, amíg Zsófi nem sérült meg -  megvolt a realitása annak, hogy csapatkvótát szerezzünk. A fiúknál a nyújtóval sok minden elúszott, onnan kellett építkezni. Mészáros Krisztofernek lett egy indulási joga, a nőknél pedig Czifra Bettina Lili harcolta ki az indulási jogot, és ezt már a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) is hivatalossá tette, illetve még van egy ország kvótánk a csapat 15. helye után. Ugráson Bácskay Csenge 2. számú tartalék, így neki készenlétben kell állnia, mert ha véletlenül két versenyző valami oknál fogva nem indul el a döntőben, akkor megnyílik előtte a lehetőség, ott lehet a fináléban, és az akkor további egy kvalifikációt jelenthet, hiszen a többi finalista ugráson, illetve az előtte lévő tartalék is olimpiai kvótás csapat tagja, így kiesnek előle a kvalifikációs szabályzat szerint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában