Tizenöt olimpiai kvótát szerzett a magyar válogatott

2023.08.28. 16:08

Két értékes negyedik helyezés Duisburgból

Hajdu Jonatánnal és Slihoczki Ádámmal a soraiban szombaton negyedik lett ötszáz méteren a magyar férfi kenu négyes a duisburgi kvótaszerző kajak-kenu világbajnokságon. Vasárnap Hajdu, Takács Kincsővel párban 500 méteren végig harcban volt a dobogóért, végül a 4. helyen zártak.

Szabó Szabolcs

Duisburg, 2023. augusztus 26. A negyedik helyezett Koczkás Dávid, Slihoczki Ádám, Hajdu Jonatán és Hodován Dávid a férfi kenu négyesek 500 méteres döntõjében az olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon Duisburgban 2023. augusztus 26-án. MTI/Kovács Tamás

Fotó: MTI/MTVA

Szombaton előbb a kenu kettesek mix versenyében volt jelenése a DKSE rutinos kiválóságának Hajdu Jonatánnak. Takács Kincsővel párban magabiztosan nyerték az elődöntős futamjukat, így már készülhettek is vasárnapi fináléra. Hajdura azonban még egy feladat várt a kenu négyesek 500 méteres döntőjében. A hajóban a szintén dunaújvárosi Slihoczki Ádám mellett helyet kapott Koczkás Dávid és Hodován Dávid is.

A magyar négyes a táv első felében remekül teljesített, a spanyokok mögött sokáig a második helyen álltak, ám az izgalmas hajrában végül lecsúztak a dobogóról, 1:33.25-ös idővel a negyedik helyen zártak.

Vasárnap kora délután a kenu kettesek mix versenyének döntőjében jó pályát ment a Hajdu-Takács kettős, akik hatalmas csatában alig maradtak le a dobogóról.

– Összeségében örülök a válogatott sikerinek, a megszerzett olimpiai kvótáknak. A világbajnokságon megpróbáltam maximálisan a saját feladataimra koncentrálni. Kicsit sajnálom, hogy egy kiélezett, küzdelmes versenyben nem jött össze a harmadik hely, ám annak kifejezetten örülök, hogy fináléban sikerült számos jó nevű egységet megelőznünk – értékelt a mix verseny után Hajdu.

A férfi kenusoknál kvótát szerzett Korisánszky Dávid és Fekete Ádám kenupárosa, ötödik helyükkel csatlakoztak Adolf Balázshoz, és megszerezték a második és utolsó, harmadik férfi kenus kvótát is. A magyar versenyzők összesen egy ezüstérmet és három kvótát, két férfi kenust és egy férfi kajakost szereztek a duisburgi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokság vasárnapi döntőiben. Magyarország így nagyszerű teljesítménnyel a lehetséges 18-ból 15 párizsi indulási jogot begyűjtött Németországban.

Fontos megemlíteni, hogy az ötkarikás indulási jog ebben a sportágban nem névre szól, a magyar olimpiai csapat a jövő évi válogatókon alakul majd ki. A duisburgi mérleg: hat férfi és négy női kajakos, három férfi és két női kenus kvóta. A hiányzó indulási jogok megszerzésére a jövő évi, szegedi pótkvalifikációs viadal kínál majd lehetőséget.

A zárónap 200 méteren zajló para döntőiben is szereztek egy újabb paralimpiai kvótát a magyarok: Molnár Nikolett bravúros teljesítménnyel ötödikként ért célba a KL3-as kategóriában, és ez elég volt az indulási jog begyűjtéséhez. A magyar válogatott két éremmel – egy-egy arannyal és bronzzal – , valamint négy paralimpiai kvótával térhet majd haza Duisburgból a kvótaszerző világbajnokságról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában