Kovács Zsófia Eb-címe és történelmi vb-szereplése

2022.12.28. 22:21

Minden tekintetben előrelépés az idei év

Előrelépésként értékeli a 2022-es esztendőt Draskóczy Imre, a női tornászválogatott szövetségi kapitánya. A DKSE kiválóságával, Kovács Zsófiával különösen elégedett, az ő Európa-bajnoki címe az év egyik csúcsa volt.

Morva Dávid

A DKSE kiválósága, Kovács Zsófia ugrásban harmadik Európa-bajnoki címét szerezte

Fotó: FI/NS

Világbajnokság és Európa-bajnokság is volt a felnőtt női tornászok számára az idei esztendőben, így a hölgyek szövetségi kapitánya, Draskóczy Imre eseménydús év végén értékelt, amelyben számos előrelépés volt. A szakvezető elégedett az idén tapasztaltakkal. 

– A 2022-es év minden szempontból előrelépés volt a női válogatottnak, a női tornának. Ki szeretném emelni, hogy csapatban gondolkodunk, ennek tekintetében a legnagyobb eredmény, hogy a tizennegyedik helyen végeztünk a világbajnokságon, megközelítve a mezőny első tizenkét helyét, ami olimpiai kvalifikációt jelent. Ez a sportágat tekintve hosszú ideje az egyik legnagyobb előrelépés – kezdte értékelését. 

A szövetségi kapitány természetesen nem mulasztotta el személyenként sem értékelni a versenyzőket. 
– Egyénileg is remek eredményeket értünk el, hiszen Kovács Zsófia ugrásban Európa-bajnoki címet szerzett. Ez mindenképpen az esztendő egyik csúcsa. 2022 jól kezdődött, hiszen Böczögő Dorina az év elején a világkupa-sorozatban aranyérmet szerzett. A csapat az Eb-n a hetedik lett, ezt követte a világbajnokság, ahol szintén sokat léptünk előre, hiszen a tizennegyedik helyen zártunk. Ezt az előremutató folyamatot szeretnénk megőrizni 2023-ban is – tette hozzá. 

Az Európa-bajnokságot követően sérüléshullám söpört végig a válogatotton, közben Bácskay Csenge Amerikában kezdte meg felsőfokú tanulmányait. Kovács Zsófia és Székely Zója sérüléssel küzdöttek, így a vb-felkészülés korántsem volt zökkenőmentes. Liverpoolban aztán a Bácskay Csenge, Székely Zója, Kovács Zsófia, illetve két dunaújvárosi klubtársa, Mayer Gréta és Makovits Mirtill, továbbá Szilágyi Nikolett összeállítású magyar válogatott a nemzetek versenyében az előkelő tizennegyedik pozícióban zárt. Kovács Zsófia pedig fináléba került gerendán, ezzel történelmi tettet hajtott végre, ugyanis legutóbb vb-n Ónodi Henrietta 1992-ben jutott a legjobbak közé ezen a szeren. 

– A világbajnokság egyik kellemes, de korántsem előzmények nélküli meglepetése Kovács Zsófia gerendafináléja volt, amelyre hosszú idő óta nem volt példa. Ezeknek a szerepléseknek köszönhetően azt hiszem, joggal tekintünk optimistán a jövő év elé. A sérüléseket tekintve Zója bokája már sokkal jobb, kezelésekre jár ugyan, de lassan rendbe jön, ugyanezt tudom elmondani Zsófiról is, bízom benne, hogy 2023-ban már teljesen egészségesek lesznek – jegyezte meg Draskóczy. 
A szövetségi kapitány végül azzal zárta mondandóját, a válogatott tornászok esetében jelenleg egyesületi munka folyik, többen pedig már túl vannak a megérdemelt pihenőn. Január második hetében pedig már a válogatott is megkezdi a felkészülést a jövő évi viadalokra. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában