kézilabda

2021.04.18. 21:30

A céljainak az eléréséhez kitartásra van szüksége

Még csak 15 éves és már túl van sikeren, kudarcon, illetve egy nagy műtéten, de még így sem adta fel. Kövecses Lili egy tehetséges kamaszlány, és sokaknak példaértékű lehet a kitartása. A Széchenyi István Gimnázium és Kollégium tanulója, valamint a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia játékosa.

duol.hu

Egy edzés és egy kis tanulás között beszélgettünk vele. Fiatal kora ellenére felnőtteknek is becsületére váló határozottsággal és elkötelezettséggel beszélt terveiről, céljairól.

– Kislány korod óta fontos szerepet játszik az életedben a mozgás. Milyen sportokat űztél eddig?

– A mai napig a mozgás tölti ki a mindennapjaim, és el sem tudnám képzelni nélküle az életem. Belekóstoltam több ágába is, például a poledance, azaz a rúdtánc érdekelt, illetve iskolai szinten atletizáltam is, ám egyik sem nyerte el úgy a tetszésem, mint a kézilabda.

Kövecses Lili bármit megtesz azért, hogy élvonalbeli kézilabdázó lehessen
Fotó: DKKA

– Miként ismerkedtél meg ezzel a sportággal?

– Már első osztályos tanulóként beléptem az általános iskolám csapatába. Egy sokszínű oktatási intézményről beszélünk, ahol a mai napig rengeteg gyermeket buzdítanak arra, hogy sportoljanak. Engem megfogott ez a lelkesedés, és így könnyen elcsábított a gondolat a kézilabda irányába.

– Úgy tudni, egy évet várnod kellett, hogy átigazolhass az Alba Fehérvártól a DKKA-hoz. Mi okozta ezt a „türelmi időt”?

– Sajnos volt egy komolyabb műtétem, amelyből hosszas volt a felépülési idő, ám az akadémia, a vezetőség, illetve az edzőm, Guricsné Horváth Beáta is megértő volt. Egy év után is ugyanolyan teljes értékű játékosként léphettem pályára, mintha mi sem történt volna.

– Tizenkét hónap egy játékosnak nagyon hosszú idő. A rehabilitációt követően mennyire volt benned félsz a pályára lépés előtt?

– Egyáltalán nem tartottam tőle. Csak egy kis izgalmat és drukkot éreztem, hogy végre újra játszhatok. Nem tartottam attól, hogy bármi történhetne, mert nagyon alaposan megerősítettem a lábamat, ami aztán az alapozás alatt is sokat fejlődött.

– Milyennek értékeled a tavaly augusztusi átigazolásod óta eltelt időszakot? Hogy érzed magad Dunaújvárosban?

– Nagyon jól, sokat fejlődtem egyénileg, illetve a csapatunk is. A városnak vannak igazán különleges részei, amiket az edzésekre menet fel tudtam fedezni.

– Mik a terveid, illetve ki a példaképed a sportágban?

– Szeretnék NB I-es kézilabdázó lenni, és ezért meg is teszek bármit. Minden követ megmozgatok, hogy minél jobb és értékesebb játékos legyek. Pelczéder Orsolyát (jelenleg az MTK játékosa, a szerk.) egyszerűen isteníteni tudom! Nagyon ügyesnek gondolom, és igazán tetszik a játéka.

– Rengeteg feladatot tűztél ki magadnak, és még csak májusban töltöd a tizenhatodik életéved. Hogyan tudod összeegyeztetni a családot, a tanulást és az edzéseket?

– Jelenleg kollégista vagyok, így eléggé bonyolult ez, ám úgy gondolom, ehhez is fel kell nőni. Érettnek kell lenni ahhoz, hogy megoldjam a mindennapjaim a családom és segítség nélkül így ötven kilométeres távolságban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában