Uszonyosúszás

2020.02.14. 14:30

A dunaújvárosi Sincki Ádám két év eltiltás után ismét rajthoz áll az egri Világkupán

A két év eltiltás után ismét rajthoz áll, történetével üzenni szeretne a sporttársaknak.

duol.hu

A dunaújvárosi Sincki Ádám remek formában volt 2017-ben, a februárban indult világkupa-sorozat első három állomásán 50 méteres férfi uszonyos gyorsúszásban a dobogó tetejére állhatott, vezette a világranglistát, és csúcsidővel hozta a májusi ob-t. Egy hirtelen jött kisebb megbetegedést azonban meggondolatlanul édesanyja gyógyszerével próbált házilag orvosolni. A gyógyszer hatóanyaga minimális mennyiségben ugyan, de még hetekkel az eset után is kimutatható maradt a szervezétében, így 2017 nyarán két évre eltiltották. Figyelmetlensége miatt megjárta a poklot, tavaly év végén mégis visszatért. Sincki Ádám tervei között szerepel a 2021-es Világjátékokra való kijutás, tanúságos történetével pedig szeretné felhívni a sportolók figyelmét a kemikáliák körültekintő alkalmazására.

Pontosan mikor volt a vizsgálat, és mi lett az eredménye?

- 2017 májusában, az országos bajnokságon volt a doppingteszt, az eredményt pedig bő két héttel később tudtam meg. Nagyon kis mennyiségben ugyan, de találtak a szervezetemben egy bizonyos gyógyszerszármazékot, amit hetekkel korábban én magam vettem be otthon. Egy teljesen banális megbetegedést próbáltam vele gyorsan enyhíteni. Mivel ezt a szert kisgyerekeknél is gyakorta alkalmazzák, ártalmatlannak hittem, fel sem merült bennem, hogy ebből egy doppingteszt során baj lehet.

Sincki Ádám Fotó: Magyar Búvár Szakszövetség

Hogyan zajlik egy doppingteszt, és a te esetedben mi volt a menete a procedúrának?

- Ezek szúrópróbaszerűen történnek, de a Világjátékok előtt azért általában egy-két doppingteszten át kell esnie a sportolónak. A teszt lehet versenyen, de akár az ember lakásába is becsöngethetnek mondjuk szombat reggel nyolckor. Azon a nyáron vizeletvizsgálatom volt, a mintát elküldték egy laborba, és nagyjából két héttel később lett meg az eredmény. Pont Törökországban edzőtáboroztam, amikor jött a hívás, hogy baj van. Ilyen esetben a sportoló jogosult a “B” mintának a bevizsgáltatására, de mivel a “B” mintát az “A” mintával egy időben veszik le, értelmetlen lett volna az ismétlés. Pár héttel később aztán sor került a meghallgatásomra, ahol el kellett mondanom, hogyan került a gyógyszer a szervezetembe. Mivel tudtam bizonyítani, hogy nem szándékosan “doppingoltam”, csak két évre tiltottak el, ellenkező esetben ez négy lett volna.

Milyen felkészültségi állapotban voltál ekkor?

- Nagyon jó formában voltam, a februárban indult világkupa-sorozat első három fordulóját 50 méteres uszonyos gyorsúszásban megnyertem, a májusi ob-n pedig megismételtem ezt a bravúrt. Vezettem a világranglistát és csúcsidővel indulhattam volna a Lengyelországban megrendezett Világjátékokon.

Milyen hatásokkal kellett szembesülnöd az eltiltásod után? Hogyan élted meg ezt az időszakot?

- Szinte egyből a negatív vélemények kereszttüzében találtam magam, persze ezek nem szemtől szembe, hanem többnyire hátulról érkeztek. Az első évem pokolian telt, mindennel és mindenkivel szembementem, nem érdekelt semmi. Ha csak a víz közelébe kerültem, vagy megéreztem az uszoda illatát, levert a víz, rosszul lettem. Pszichológushoz, sportpszichológushoz jártam, kipróbáltam mindent, amiről úgy gondoltam segíthet. Nem egyszerű feldolgozni egy ilyen helyzetet. Tavaly decemberben, a kecskeméti rövidpályás ob-n debütáltam, a számomat meg is nyertem, azóta mégis jobbnak láttam meglátogatni a pszichológusomat, mert – bár sok fiatal sportolótárs nagyon kedvesen fogadott – a többségtől csak negatív kritika érkezett. A Magyar Búvár Szakszövetség azonban az eltiltásom első pillanatától támogatott, és sok segítséget kaptam tőlük, amiért nagyon hálás vagyok.

Szerencsére visszatértél. Mikor és hogyan kezdtél el újra felkészülni?

- Az eltiltásomat követően nemcsak a versenyeknek, de a vízi edzéseknek, a versenyeken való megjelenéseknek, az edzősködésnek, és a sportmasszőrködésnek is búcsút kellett intenem. Nem lehetett közöm semmilyen szinten a sporthoz, mert a gyerekek szemében negatív példát testesítettem volna meg. A 2019-es egri világkupán a Magyar Antidopping Csoport által szervezett doppingellenes felvilágosító és rehabilitációs programon ugyan önkéntesként már részt vettem, de ehhez a Magyar Antidopping Csoport külön engedélyére volt szükségem. Tavaly júliusban kezdhettem újra edzeni, de a visszatérésem utáni felkészülésem mind a mai napig két szálon fut. Az egyik a fizikai, a másik a lelki tréning. A testi részével úgy gondolom nem lesz gond, azt könnyebb visszahozni. A saját magamba fektetett bizalmamat, a magabiztosságot pedig majd az idő és a sikerek tudják rendezni.

A szándékosság nélküli doppingvétség ténye két évvel rövidítette meg a sportolói karrieredet. Mit gondolsz, ez bármelyik sportolóval könnyedén megeshet, vagy te voltál felelőtlen?

-Ez a sportoló saját felelőssége, így csak magamat hibáztathatom. Nem voltam kellőképpen körültekintő, és ez két évembe került. Az esetemmel arra szeretném felhívni a szülők, és sportolótársaim figyelmét, hogy egyáltalán nem mindegy milyen gyógyszert, vagy gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményt használnak, hiszen könnyen megvan a baj. Kizárólag a sportolók felelőssége, hogy az őket körülvevő egészségügyi személyzet felé jelezzék: versenyszerűen sportolnak, és tiltólista szerinti hatóanyagot tartalmazó gyógyszert főszabály szerint akkor sem fogyaszthatnak, ha az egyébként a gyógyászatban (nem sportolók számára) bevett és használatos termék lenne. Egy 14-15 éves gyerektől természetesen nem várható el, hogy leellenőrizze a háziorvos által felírt szer hatóanyagát, éppen ezért esetükben nem árt, ha maguk a szülők jelzik az háziorvos felé, hogy gyermekük aktív sportoló. Egy pozitív mintavétel esetén ugyanis a felelősség minden esetben a sportolót terheli. A Magyar Antidopping Csoport oldalán egyébként megtalálható a tiltott szerek listáját tartalmazó dokumentum, bárki hozzáférhet, és könnyedén rákereshet az általa szedni kívánt készítmény hatóanyagára.

Milyen tervekkel vágtál neki a 2020-as évnek?

- A február végén megrendezésre kerülő egri világkupán jó eredményeket várok magamtól, a májusi ob-n pedig az első kettőben benne szeretnék lenni, hogy kijussak a világbajnokságra. A vb-n az első öt szerzi meg a kvalifikációt a 2021-es Világjátékokra, ez lenne a cél. A versenyek mellett a doppingbotrányok elkerülésének fontosságára szeretném felhívni a figyelmet a saját “tanulópénzem” bemutatásán keresztül. Szeretném ha az esetem üzenetként szolgálna minden hazai sportolónak: akár tudatosan, akár akaratlanul visz be a szervezetébe tiltott anyagot, a megfelelő válasz sosem fog elmaradni. Komoly sportolói karrierek törhetnek ketté akár csak egy hétköznapi náthára beszedett kemikália miatt.

Forrás: Magyar Búvár Szakszövetség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában