Vízilabda

2018.02.25. 20:10

Ezúttal elmaradt a dunaújvárosi bravúr, a Catania örülhetett

Nagyot küzdött a női Euroliga negyeddöntőjének első felvonásán a dunaújvárosi csapat, ám az olasz listavezető háromgólós győzelmet aratott a Fabó Éva Sportuszodában.

Szabó Szabolcs

Gurisatti Gréta (4) próbálja bevenni az olaszok amerikai légiósának, John sonnak a kapuját

Fotó: Hankusz Kálmán

DUE Maarks Graphics – Orizzonte Catania (olasz) 10-13 (2-3, 6-2, 1-4, 1-4)

kiállítási arány 7/2 és 12/5

Szombat délután 17 órakor a női vízilabda Euroliga negyeddöntőjében a magyar bajnokság jelenlegi második helyezettje az olasz listavezetőt fogadta a Fabó Éva Sportuszodában

Dunaújváros: Laura Aarts – Vályi Vanda, Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Hlengiwe Mchunu, Szilágyi Dorka, Horváth Brigitta. Ziegler Diána, Geraldine Mahieu, Vályi Fanny.

Fotós: Hankusz Kálmán

I. negyed (2-3)

Egy szép megúszás végén Szilágyi pattintott a hálóban (1-0), Garda Krisztina kiállítása után időt kért az olasz együttes, az emberfór azonban kimaradt, Aarts bravúrral hárított. Az ellentámadásból pedig Mchunu szerezte meg az újvárosiak második találatát (2-0). Sajnálatunkra megszületett a vendégek első gólja is, egy megúszás után Bianconi talált a holland hálóőr kapujába. Ismét az olaszok kaptak egy véleményes előnyt, Rosaria lővése azonban mellé ment. A kétes szituációk többségét a bírók periódusban az olaszoknak ítélték. Meg is lett az eredménye. Ioannu találatával egyenlített a Catania. Sajnos belejöttek a taljánok, Garribiotti mattolta fejezett be egy gyors kontrát.

II. negyed (6-2)

Fotós: Hankusz Kálmán

A korábbi újpesti játékos Van der Sloot forgácsolta szét az újvárosi kapufát, az ellentámadás végén pedig Gurisatti egyenlített (3-3). Ha egy üzlet beindul... Gurisatti újabb, szemfüles góljával már 4-3 a hazaiak vezettek! A bírák ismét egy kontrával állítottak meg egy dunaújvárosi támadást, az olaszok pedig éltek a lehetőséggel, Palmieri szerzett gólt középtávolról. (4-4). Vályi Vanda hosszú lóba után mellé bombázott egy emberelőnyt, Riccioli pedig valahogy bepasszírozta az olaszok ötödik gólját. (4-5). Mihók Attila kapust cserélt, Aarts helyett Kiss Alexandra kapott lehetőséget. Mchunu pedig jó kilenc méterről indította útjára a sárga labdát, amely a hálóban kötött ki. (5-5) Kiss bravúrral hárított egy svédcsavart, a lefordulásból pedig büntetőhöz jutott az Újváros, amelyet Szilágyi magabiztosan értékesített (6-5). Talpra ugrott az uszoda! Egy mintaszerű megúszás után Gurisatti szerzett újabb remek gólt (7-5). Álomszerűen pólózott e szakaszban a Mihók csapat. Szilágyi ismét betalált, ezúttal emberelőnyből (8-5). A második félidőre tehát háromgólós előnnyel fordulhattak a hazaiak!

Fotós: Hankusz Kálmán

III. negyed (1-4)

Kiss Alexandra bravúros védésével kezdődött a játékrész, ezt sajnos lemásolta a túloldalon az olaszok amerikai légiósa Johnson is. Vályi Vandát két Catania játékos tüntette el a víz alatt, bírák sípja azonban néma maradt. Közelebb zárkóztak a vendégek, ismét Bianconi szerezte meg második gólját (8-6). Majd sajnos harmadikat is, a bírók ismét passzívan szemlélték az olaszok kőkemény védekezését, a fordulásból pedig megszületett a vendégek 7. gólja (8-7). Újabb újvárosi támadás maradt ki, az olaszok pedig megkapták sokadik, könnyedén érkező emberelőnyüket, amely Kiss kezei között halt el. Sajnos mi is kihagytuk a fórt. Garda kísérletét hárította Johnson. Az újabb Garda próbálkozás azonban már utat talált az amerikai kapus hálójába (9-7). Menetszerűen érkező olasz fórt pedig Palmieri váltotta gólra jobb szélről (9-8). Kiállítás után újabb kiállítás, ezúttal Grillo volt eredményes (9-9).

Fotós: Hankusz Kálmán

IV. negyed

Vályi megúszott, a közben a kapuba visszatért Aarts rosszul indított, majd egy remek védéssel javította hibáját. Horváth Brigitta centerben forgatta be emberét, a bírók végre fújtak egy büntetőt, amelyet sajnos Szilágyi a kapufára lőtt. Egy szépen végigjátszott olasz előnyt, Aiello húzott, be így a taljánok átvették a vezetést (9-10). Bánatunkra Johnson belejött, Garda és Gurisatti lővését is védte. Nagyobb bajt jelentett, hogy Aiello újabb góljával kettővel megléptek a vendégek (9-11). A hazai közönség gyakorta tűnhetett úgy, a bírók egy másik meccset néznek, a gondokat tovább tetézte, hogy Gurisatti megkapta harmadik kiállítását, így végleg ki kellett ülni a kispadra. Ez nem zavarta Szilágyit, aki megszerezte a hazaiak tizedik gólját (10-11). A végjátékra egy gólos olasz előnnyel fordultak a csapatok. Bianconi újabb találatával ezt megduplázta a Catania (10-12). A vége előtt fél perccel ismét Aiello villant távolról (10-13). Nagyon küzdöttek a hazaiak, Szilágyi brusztolt ki magának egy lövőhelyzetet, ám Johnson a helyén volt. Az utolsó támadásuk előtt az olaszok időt kértek, ám betalálniuk már nem sikerült, így mínusz háromról kezdi a cataniai visszavágót a dunaújvárosi együttes. A vége 10-13.

Fotós: Hankusz Kálmán

Így értékeltek az edzők

Mihók Attila, a DUE szakvezetője: – Csapatom számára hatalmas élmény és egyben kihívás, hogy egy olyan nívós együttes ellen játszhat, mint a remek pólósok sorát felvonultató olasz Catania. Az első félidőben mutatott játékkal és az eredménnyel természetesen elégedettek lehetünk, a második félidőben azonban nagyon sokszor kényszerültünk emberhátrányba, ez pedig fokozatosan felőrölte az energiáinkat, ebből fakadóan a támadásaink hatékonysága is csökkent. Több esetben is kontra faulttal állították meg a bírók a támadásépítéseinket, e lehetőségekkel pedig élt a Catania csapata. Összességében jobb eredményre számítottunk. A visszavágóra javulni kell a fizikai párharcokban, de center és kapusposzton is jobb teljesítményre lesz szükségünk.

Tania Di Mario, a Catania csapatvezetője, Roberta Bianconi játékos, Hlengiwe Mchunu, a DUE szélsője és Mihók Attila, a DUE szakvezetője tartotta a mérkőzésről az értékelést
Fotós: Hankusz Kálmán

Hlengiwe Mchunu, a DUE szélsője: – Az első félidő rendben volt, uraltuk a mérkőzést és sikerült három góllal is meglépni. Sajnos a második félidőben több taktikai hibát is vétettünk, ez pedig megbosszulta magát.

Tania Di Mario, a Catania csapatvezetője: Karrierem számos szép emléke köt Dunaújvároshoz, így örülök, hogy ismét itt lehetek a csapatommal, és annak is fontos győzelmet arattunk. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy csak az első lépést tettük meg, a továbbjutás még nem dőlt el, hiszen egy nagyon jól felkészített együttes ellen kell majd játszanunk a visszavágón. Az első félidőben sokszor hibáztunk, ezen változtatnunk kell, és akkor a következő találkozón is sikeresek lehetünk.

Roberta Bianconi, a Catania játékosa: Az eredménnyel elégedettek lehetünk, ám a játékunk az első két negyedben nem úgy sikerült, ahogy azt elterveztük. Jó csapat a dunaújvárosi, amely sokszor nehéz feladat elé állított bennünket, ám a második félidőben már a mi akaratunk érvényesült. A visszavágón is egy hasonlóan jó és színvonalas mérkőzésre számítok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában