Ritka hangszíneken

2024.01.17. 11:30

A Carnegie Hall után a dunaújvárosi templomban - képgalériával

Ritkán hallható összeállítású és hangszerelésű, elképesztően magas minőségű koncertet adott vasárnap este dr. Finta Gergely egyházzenész, orgonaművész és Szepesi Bence nemzetközi hírű klarinét és szaxofonművész az evangélikus templomban. Bár csak nem sokkal korábban lett biztos a fellépés, a templéom padsorai így is megteltek a minőségi klasszikus muzsikára éhes közönséggel, akiknek valóban ritkaságszámba menő élményben volt részük.

Balla Tibor

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A szokásoknak megfelelően a házigazda jogán elsőként Stermeczki András lelkész köszöntötte az egybegyűlteket és a két fellépőt, Szepesi Bencét és dr. Finta Gergelyt. Utóbbi nem először járt a templomban, ugyanis nem csak hogy az ő játéka avatta a Fellbachból megmentetthangversenyorgonát, de elévülhetetlen érdemei vannak abban is, hogy egyáltalán idekerült a hangszer. Ő vállalta magára azt is, hogy a koncert előtt ismertesse a kamaradarabokból és szólóművekből álló - Johann Pachelbel: Toccata in C-major; Guy de Lioncourt: Trois Mélodies Grégoriennes (Clemens Rector,  Puer natus est, Pascha nostrum); Johann Sebastian Bach: Fantasia in g-minor; Bach: Sonata E-flat Major (Allegro moderato,  Siciliano); Bach: Fugue in g-minor; Georg Friedrich Handel: Allegro, Largo et Final; Arcangelo Corelli: Adagio and Giga; és a kortárs szerző, André Lamproye: Hommage à St. Hadelin (Entrée Solennelle,  Cantique á St Hadelin, Meditation, Final, Sortie) - műsort. 

Szepesi Bence, aki a világ számtalan táján megfordult már, többek között szerepelt Ennio Morricone zenekarában is és a Carnegie Hallt is meghódította már szóló fellépéseivel

, mint kiderült Dunaújvárosban sem először fordult meg, igaz, csak magánemberként.

Elmondta, hogy a koncert attól is különleges, mert bemutatja azt, amit csak nagyon kevesen tudnak, hogy a szaxofon egy egészen másfajta hangszer, mint ami a köztudatban él, ugyanis bármely hihetetlen, de a belga hangszerkészítő, Adolphe Sax 1840-ben találta fel, amikor dixiland, vagy jazz muzsika nem létezett, csak klasszikus, vagy romantikus művek. A hangszer sikerét jelzi, hogy a XIX. században már több mint 600 mű született kifejezetten erre a hangszerre, amelyekből szinte semmit nem ismerünk. Ezeknek a műveknek a szerző és az előadó szerint is egy olyan hangszínen kell megszólalnia a szaxofonon, amit nem igazán ismerünk. Ugyanis ma a szaxofon egy harsány,  élénk hangszer, ami képes egy szimfonikus zenekart is túlszárnyalni, ellenben a feltaláló elképzelése szerint ez a hangszer leginkább a kürt hangszínéhez volt hasonló, szerette volna a szimfonikus zenekarok tagjává tenni. Ennek megfelelően a koncerten a szaxofon egy olyan hangszínen szólalt meg, ami az orgona egyik regiszteréhez hasonlóan szinte beleolvad a zenei környezetbe. Ebből azért volt két kivétel is, hiszen az utolsó, kortárs szerzemény és egy Bach darab is szoprán szaxofonon hangzott el, aminek a hangszínét pedig inkább a trombitáéhoz közelítette az előadó, bizonyítandó, hogy a szaxofonok sokkal többre képesek, mint amit ma gondolunk róluk.
Kissé szokatlan felállásban zajlott le a koncert, hiszen többnyire ahhoz vagyunk szokva, hogy az előadók előttünk hajtják végre a varázslatot hangszerükkel, ezúttal azonban a közönség háta mögé kerültek, lévén, hogy a Fellbachból megmentett kétmanuálos orgona a karzaton helyezkedik el, a muzsikusoknak pedig látniuk kell egymást a közös játék során. Ez nem volt különösebben nagy baj, hiszen ezek a művek lehetőséget adnak az elmélyülésre, a befeléfordulásra. 

A két virtuóz előadó egy rendkívül különleges hangversennyel örvendeztette meg a dunaújvárosi közönséget, amelyben ritkán hallható finomságok jellemezték a szóló- és kamarazenei műveket. 

Szepesi Bence tizenkétszeres díjnyertes művész (Németország, Japán, Olaszország, Magyarország, Belgium), több mint 25 országban koncertezett (USA, Kanada, Japán, Dél-Korea, Qatar, Mauritius, Oroszország, Izrael, Kína, Taiwan, Del-Afrika, Malaysia, Szingapúr, Thaiföld, Franciaország...). A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, majd a Párizsi Zeneakadémián szerzett diplomát. Dijnyertese a Gent-i (Belgium) Nemzetközi Klarinétversenynek 1993-ban, a holland "Marine Band of the Royal Netherlands Navy" ösztöndijasa 1995-ben, majd ugyanebben az évben a WASBE IYWO zenekarának meghívott koncertmestere Hamamatsuban (Japán). A Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar szólóklarinétosa 1992 óta, a Budapest Szaxofon Kvartett művészeti vezetője és alapítója. A Budapest Szaxofon Kvartettel 6 nemzetközi (Olaszország, Németország, Japán) és 3 magyarországi versenyen nyert díjat. Országos, valamint külföldi (Olaszország, Szlovénia, Izrael, Szlovákia, Lengyelország, Szerbia, USA) klarinét és szaxofonversenyek, valamint mesterkurzusok, nyári zeneakadémiák tanára. 2022-ben egyetlen európai meghívottként zsűritagja a New York-i Naumburg Nemzetközi Szaxofon versenynek. Alapítója az EuroSAX Nemzetközi Szaxofonegyüttesnek, valamint tagja az amerikai New Hudson Saxophone Quartet-nek is.

Szólistaként koncertezett zenekarokkal Spanyolországban, Olaszországban, Lengyelországban, Hollandiaban és Oroszországban. 2009-ben Ennio Morricone zenekarának szaxofonosa Ázsiában, Afrikában, Európában, de olyan világhírű művészekkel is koncertezett, mint Placido Domingo, Jose Carreras, Quincy Jones, Sting és Andrea Bocelli. 2000-2010-ig a világhírű Selmer (Francia) hangszergyártó cég exkluzív múvésze, jelenleg pedig a D'Addario (Amerika) valamint a Hammerschmidt (Német) és a BG France (Francia) hangszer - és hangszertartozék gyártó cégek művésze, Artisjus díjas (2010), a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Karának szaxofon tanára. A Nemzetközi Klarinét Szövetség (ICA) Magyarországi képviselője, a Magyar Klarinét és Szaxofon Társaság elnöke. Alapítója és művészeti vezetője a BalatonSAX Nemzetközi Nyári Szaxofon és Klarinét Akadémiának. Szólistakent 2018-ban debütált a New York-i Carnegie Hall-ban, ahol azóta három szóló koncertje volt. Nagy sikerrel adott koncertet többek között a Katzen Art Centerben Washington DC-ben, a Chicago Cultural Center Preston Bradley Hall-ban Chicagoban, az Esplanade Concert Hall-ban Szingapúrban, valamint Malaysiában, Taiwanban, Bangkokban, Oroszországban és Dél-Afrikában is. Szepesi Bence az AGP Agency New York exkluzív művésze.

 

Dr. Finta Gergely egyházzenész, orgonamúvész, az Evangelikus Hittudományi Egyetem egyházzenei tanszékének vezetője, a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnázium orgonatanára, a Deák téri evangélikus templom orgonistája. Orgonatanulmányait Trajtler Gábor, majd Baróti István irányításával kezdte. A Liszt Ferenc Zeneakadémián Gergely Ferenc volt a professzora. 1993-ban szerzett kitüntetéses orgonaművész-tanári oklevelet. 1996-ban a Dobszay László vezetésével újraindított egyházzenei szakot is elvégezte. Németországban Uwe Karsten Groß vezetésével ösztöndíjas tanulmányokat folytatott a Herfordi Evangélikus Egyházzenei Főiskolán. Számos mesterkurzuson vett részt itthon és külföldön. A Zeneakadémia egyházzenei mesterképzésének keretében David Titterington (Royal Academy of Music - London) orgona-osztályában végzett posztgraduális tanulmányokat. 2003-ban egyházzenéből művészeti doktori (DLA) fokozatot szerzett summa cum laude minősítéssel. Az 1993-ban Budapesten megrendezett Nemzetközi Liszt Ferenc Orgonaverseny döntőjében elismerő oklevelet kapott. 
Rendszeresen koncertezik itthon és külföldön. Több rádió- és televízió-felvétel, valamint négy CD felvétel készült a közreműködésével. 2001-ben tervei szerint épült fel a békásmegyeri evangélikus templom orgonája. 1994 óta tanít a Weiner Leó Zeneiskolában és az Evangélikus Hittudományi Egyetemen, amelynek egyházzenei tanszékét 2001 óta vezeti. Több mint húsz évig volt a Budapest zuglói evangélikus gyülekezet kántora. 2009 októberétöl a Deák téri evangélikus templom orgonistája, a Deák téri Orgonazenés Áhítat sorozat művészeti vezetője. Kutatási területe: egyházzene, orgonairodalom, liturgikus éneklés. Egyházzenei és oktató tevekenysége mellett rendszeresen koncertezik hazánkban és külföldön, többek között neves történeti orgonákon. Az ő ötlete nyomán és az ő kezei alatt szólat meg elöször az evangélikus templom Fellbachból érkezett grandiózus hangversenyorgonája Dunaújvárosban egy remek, főként Bach-műveket felvonultató hangverseny keretében 2022 nyarán, amelynek megszerzésében is elévülhetetlen érdemei vannak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában